Yabancı Sınırlaması ve Sonrası | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Yabancı Sınırlaması ve Sonrası


Finansal Perspektifi

Kulüplerimiz nasil bunca yil borc batakligina sürüklendi? Cevabi bu sinirlamada gizli.

Neler olacak?


Bu uygulama sonrasi piyasada türk futbolcu havuzu kaliteden alakasiz sekilde degerlenecek demektir. Dolayisiyla türk oyuncular ve menajleri bu uygulama sonrasi daha yüksek taleplerde bulnabilecek. 1milyon hakeden 3.5 milyon talep edebilecek. (En yakin örnek Volkan Sen, 800bine transfer oldu). Türk kulüplerin türk oyuncu alma zorunlulugundan daha fazla tutma zorunlulugu dogacak. Bu demek oluyorki, türk kulüpleri daha az oyuncu satisina girebilecek ve bu sekilde kulüplerin geliri kisitlanacak.
Türk futbolculara haddinden fazla para harcayip satamamak FFP uygulamasiyla kulüplerin basina bela olacak. Yil ve yil Avrupa Liglerinden men olma cezasi kapida olacak. Kulüplerin bu sekilde yillik ücret skalasi kaliteye göre degil, pasaporta göre yukariya firlayacak ve piyasa acisindan dengesizlik saglanacak, paralar bu sekilde degersizlestirilecek.
(50.000€ya 2005 model arac aldiginizi düsünün, paraniz degersizdir demek)


Gündem oldugu icin; Besiktas kulübü bugün Cenk Tosunu 20 milyona satip gelir saglamaya düsünüyorsa, yabanci sinirlamasi sonrasi bunu aklinin ucundan gecirmeyip Cenk Tosunu kesinlikle tutacaktir. Bu sekilde Besiktas mali yapisi olumsuz sekilde etkilenecektir. Bu diger kulüplerimiz icinde gecerlidir.


Finansal acidan bir darbede bu durumdan faydalanacak yabancilar vuracak.Sinirlamaya ayak uydurmak icin yabancilari elden cikartmak isteyen kulüpler, bunu yabancilara ekstra para vermeden gerceklestiremeyecek. Senin yabancilari elden cikartmak zorunda oldugunu yabanci futbolcular bilecek ve gerekirse futbol oynamam,tribünde otururum argümaniyla karsina gececek.
Yani türk futbolculara hem haddinden fazla para ödenecek, hemde bir yandan yabancilar para verilerek gönderilecek.




Sportif Perspektifi
Türk futbolcu havuzu genisleyecegi icin kulüplerin daha fazla türk oyunculara ihtiyaci olacak. Bu ihtiyaclari karsilayabilmek icin kulüpler kalite acisindan beklentilerini alt seviyelere cekecek. Kulüpler bu oyunculari kullanarak ligin seviyesini ve kalitesini,zorluk derecesini alt seviyelere cekecek. Türk futbolculari kalitesiz liglerde daha kolay parlama firsati yakalayabilecek, ama gercek kaliteleri görünmeyecek. Yanlis beklentilere girerek, ligin zorluk derecesinden dolayi parlayan yerli futbolcular A Milli Futbol Takimina secilecek. Milli takim uluslararasi organizasyonlarda yer aldigi icin bu oyuncularin gercek kalitesi bu maclarda ortaya cikacak. Ligimizde Sabri veya Selcuklara calim atip parlayanlar,burda karsilarinda cok daha kaliteli oyuncular bulacaklar. Dolayisiyla türk milli takiminin seviye ve kalite beklentisi düsecek.
Yine bu oyuncularin sahte kalitesini inanip türk kulüpleri Sampiyonar Liginde haksiz rekabete ugrayacak. Son 2 yilin aksine Besiktas kulübü Porto ve Napoli deplasmanlarindan yenilgiyle dönecek. Bu sekilde türk futbolu düstükce geriye düsecek.
Sportif basari eksik kalinca marka degeri düsüp lige ve türk futboluna yatirimlar düsecek, sponsorlar bulunamayacak, yildiz oyuncularin ilgisi düsecek ve bu sekilde yine finansal perspektifinden zarar görecegiz. (Prestij kayibi)
Konyaspor,Osmanlispor, Basaksehir gibi kulüpler bugün oldugu gibi Avrupada mücadele edemeyecek cünkü Istanbul kulüpleri ellerinden kaliteli yerli oyunculari alacaklar. Sinirlamadan dolayi yerli bulamayan anadolu kulüpleri kalitesizleri oynatmak zorunda kalacak ve ligte dengesizlik olusacak. Istanbul kulüpleri ve anadolu kulüpleri arasinda makas acilacak. Türk futbolu bu sekilde Avrupaya acilamayacak.




Sosyolojive Psikoloji Perspektifi
Ekstra deger kazanan yerli futbolcularda is ahlaki acisindan sikintilar dogacak. An itibariyle yabanci sayisi sinirsiz olursa, türk futbolculari altyapidan itibaren daha fazla calisma zorunda kalacak, bu sekilde kendi eksiklerini giderebilecek. Ama sinirlama gelirse oyuncularda zihinsel rahatlilik olusup oyuncular motivasyon ve is ahlaki konusunda eksilere düsecekler.
Ayrica takim ici yabanci ve yerliler arasinda deger anlaminda dengesizlik olacagi icin, (yerli oyuncularin yeri sinirlamadan dolayi dahagaranti) bundan yararlanacak yerli futbolcular olacak ve gruplasmalar meydana gelecek. Bu sekilde takimin kimyasi ve havasi bozulacak, ego savaslari baslayacak. Bunla bitmeyip türk futbolcular daha ileriye gidebilecek ve teknik adamlari gerektiginde sabote edebilecek. Bunun sonu daha cok teknik adam degisimi olup düzensizlik ve sistemsizlik olacak.
Taraftarlar benim duydugum süphelere sahip oldugu icin yerli oyunculara bugünden daha negatif yaklasacak ve nefret tavan yapacak. Bu yine milli takima yansiyacak ve tribünler bos kalacak.



Veyabanci sinirlamasinin iyi yönleri nedir?
Bu sinirlamanin tek bir iyi yönü yoktur. Tamamen duygusal ve irkciligina yaklasan bir ideolojidir.


Anitibariyle durum nedir?
Yabanci sinirlamasi kalktigindan hemen sonra milli takim uzun bir aradan sonra büyük bir organizasyona katilmistir Fransa'da. Dünya kupasi sansimiz hala sürüyor.
Türk futbolcular artik zorla ülkede kalmayip Avrupa futboluna katilmayi basariyorlar. Bu sekilde bu oyuncular farkli seviyelerde oynayarak milli takima tecrübe katabiliyorlar. Kulüpler kolay yabanci alip kolay satabiliyorlar, bu sekilde gelir saglanabiliyor.


Ayrica milli takim son yillar olmadigi gibi genc futbolcu kazanmistir. Bunun basini Yusuf, Abulkadir, Cengiz, Emre, Caglar, Okay, Enes gibi futbolcular ceker.



Bu uygulama geri döndügü an Cenk gibi yerli oyuncular yeri zor dolacagi icin satilamayacak, kulüpleri yabancilari kolay elden cikaramayacak. Asil iste altyapi sorununun nasilsa oynariz mantigiyla yine üstü ürtülecek.


Heracidan zarar yani.


Farkli fikirleri olanlar yazabilir.


Not: Aklimdan ilk gecenleri yazdim. Unuttuklarim olabilir, sizler eklersiniz.
 
Son düzenleme:
Tek bildiğim sınırlama geldikten sonra ligi izlemeyeceğim. Yazıyı da okumadım.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
olay Galatasaray farkı açar gider, Galatasaray'ı nasıl engelleyebiliriz? olayı olduğundan bu yazdıklarının anlamı yok.
 
tumblr_oiw5dtVtWl1tw6orpo1_1280.jpg
 
Üst Alt