YÖK katsayıyı kaldırdı - Sayfa 3 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

YÖK katsayıyı kaldırdı


Cevap: YÖK katsayıyı kaldırdı



Ben yıllar önce sınavlara girerken şunu savunuyordum. Sen bir seviye belirleme sınavı yapıyorsun. Kriterin sorduğun sorulara aldığın cevaplar (elmalar) olmalıyken sen gidiyorsun önceki lisedeki başarı durumuna falan bakıyorsun (armutlar). Sonra bu elmalar ile bu armutları topluyorsun. Bu toplama görede öğrenciye puan veriyorsun. Yıllarca okullarda kendi verdiğin bilgiyi kendin kullanmıyorsun. Elmalarla Armutlar toplanmaz.



Şimdi buna futboldan bir örnek verelim. 2011-2012 yılı Süperlig maçları bizim sınavımız olsun. Bu sınavda atıyorum Bursa 79 puan toplamış olsun, Trabzon 78 puan toplamış olsun, bjk de 77 (bunlar üniversite sınavındaki net sayılarıla eşdeğer). Lig bittiğinde tff diyorki bjk şampiyondur. Niye diye sorulduğunda bjk nin şampiyonlukları ile kazandığı puan daha fazla diyor (yani şimdiki adı ne bilmiyorum ama benim zamanındaki ortaöğretim başarı katsayısı). Bu dallandırılıp budaklandırılmadan anlatabileceğim kısmı. Daha bunun lise başarı puanı var okulda öğretmen tarafından ihtimas geçilen öğrencileri var. Kendisinden özel ders alıyor diye öğrencisine sınavlardan yüz veren hocaların yaptıkları var. Varoğlu var.



Milli eğitim bakanlığının ilk hedefi ilk ve ortaoğretim kurumlarının eğitim standartlarının birbirlerine eşit ve yüksek seviyelerde olmasını sağlamak olmalıdır. Bu eşitlik sağlanmadan üniversite sınavlarında eşitlik sağlamaları imkansız.
 
Cevap: YÖK katsayıyı kaldırdı



Meslek liselerine verilen ek puanları da kaldırmaları lazım amaç adaletli bi sınav sistemiyse.



meslek liselerini sınava almamaları gerek asıl adalet icin. Degisik bir sistem getirmeliler meslek liseleri icin, ama ülkede ki sistem sistemsizlik oldugu icin zor bu ülkede adalet .:)



Hicbir kesime adalet saglanmaz bence.:)



Cok rezil bir düzen biz meslek dersleri görüyoruz.



Geometri matematik fen bilimleri görmedik sayılır ama bizi bu sacma düzenin sınavına sokuyorlar.



Meslek liseleri ve diger liseler arasında egiitim acısından ucurum var.



Kendi bölümüze devam ettirdigimiz takdirde fazla okul puanı alıyoruz.
 
Cevap: YÖK katsayıyı kaldırdı



Ya kardeşim,

Meslek ve İmam-Hatip liseleri kendi alanlarına öğrenci yetiştirsin. Bu liseye girerken de çocuk, ileride ne olacağını bilerek girsin.

Ne ben Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni veya elektrik teknisyeni olabileyim, ne de o İngilizce Öğretmeni veya iktisatçı olabilsin.



Dediğim gibi girerken de çocuk ona göre düz lise veya bunları seçsin.
 
Cevap: YÖK katsayıyı kaldırdı



Katsayı kaldırılması İmam Hatiplere yaramıştır.Hayırlı olsun.



Kardeşime ve kuzenime de yaradı. Biri Meslek lisesi diğeri Ticaret lisesi okuyor. Maddi durumumuz üst düzeyde değildi dershaneye gönderemedik. Liseye geçerken yapılan sınavda pratik eksikliğinden pek başarılı olamadılar. Şimdi vızır vızır hazırlanıyorlar sınava. Önlerinde katsayı gibi bir saçmalık kalmadığı için mutlu oldum.
 
Cevap: YÖK katsayıyı kaldırdı



Anadolu Öğretmen Lisesindeyim, bileydim 3.sene kendimi parçalayıp calısmazdım.
 
Cevap: YÖK katsayıyı kaldırdı



Tamamen yepyeni bir sistemle düzelebilir, bunun için ara vermeye de gerek yok. O geçiş döneminde bulunan öğrencilere yazık olur orası ayrı mesele ama şu durumda geçmiş gelecek her nesile yazık oluyor zaten. Okul öncesinden yükseköğretime tamamen bir değişiklik gerektiği kesin ama bunun için kopyala yapıştıra da gerek yok. Ya da Avrupa'dan uzman getirmeye de gerek yok çok yanlış olur zaten bu. Türkiye'nin halihazırda bile çok kaliteli eğitimcileri vardır ama birde çıkar odaklı siyaseti vardır. Yapılacakları neyin belirlediği önemli. Burada yapılacakları partinin çıkarına olup olmaması belirler. Mesela Milli Eğitim bakanları sürekli olarak Eğitim Fakülteleri dekanlarıyla bilgi alışverişinde bulunurlar. Hatta daha bu haftasonu Antalya'da düzenlendi. Bizim fakültenin dekanı da 4 danışma kurulundan birinin başkanı ordan biliyorum. Kendisi de sürekli anlatır derslerinde biz önerilerimizi yapılması gerekenleri sunuyoruz ama işlerine geleni dikkate alıyorlar diye sorun burda zaten. İşlerine gelen meselesi.

Sonra bak mesela İsmail Hakkı Baltacıoğlu diye biri yaşadı bu ülkede. Bizim çocuklarımıza öğretilmez tabi böyle yararlı adamlar bilmezler Baltcaıoğlunu, ya da Nuri Demirağı. Herneyse Baltacıoğlu 1886 doğumlu ve eğitimci. Yani cumhuriyetin daha ilk yıllarında bu işin içindeydi ve çok gerçekci sağlam temelli önerileri vardı. Ama onun önerileri dikkate alınmamış mesela. Adam ta o zaman 1940-50 li yıllarda bu eğitim sistemi bürokratik insanlar yetiştirecek demiş. Bugün varolan yönetici nesilin davranışlarını o günden görmüş. Öneriler getirmiş ama uygulanmamış. Mesela ben bi eğitim dergisinde iskandinav ülkelerinin bu konudaki gelişimini okumuştum yanlış hatırlamıyosam onlarda hemen hemen bu dönemlerde doğru adımları atarak düzenlemiş eğitim sistemlerini ama biz her konuda olduğu gibi yapamadık. Ama işte eğitim konusu başka konulara benzemez. Her tartışmada karşıt fikirler oluşabilir ama her mantıklı insanın ortak olduğu tek bir fikir vardır. O da eğitimin şart olduğu. Eğitim şart, doğru eğitim şart. Ve bu coğrafya da bunu gerçekleştirebilecek insanlarda var ama siyaset herşeyin önünde engel.



Orda ironi yaptim abarttim biraz da her neyse :) Dediklerine kesinlikle inaniyorum cunku bakildiginda populer bir siyaset kulturu var. Yani cogu sey icin oy getirisi ya da gøturusunden bakiliyor planlama falan sonucu hareket edilmedigi kesin ve gunluk kaygilarla. Aslinda uzun yazdim da geri sildim cunku degisen birsey olmayacak. Savas sonrasi dønem egitimde atilim ve planlama ki sosyal devlette ayni zaman vs. vs. Folkeskole ve Gymnasium HTX ve HHX ve Sosu ve universiteler øzerklik falan egitim sistemine yønelik ve bunlarin nasil calistigi nasil islevsel oldugu hakkinda da birsey degismeyecek. Sadece mantalite meselesi. Yani sonucta uzucu bir durum. Binlerce universite mezunu issiz issiz geziyor hic bir para da alamiyorlar devletten falan issiz olduklari icin sonrasinda acilan yeni yeni universiteler ve yeni mezun olmayi bekleyen onlarca issiz vs. vs. Birsey de degismiyor zaten bu gidisle de zor degisir. Gørmek lazim her iki isleyisi de deneyimlemek lazim cunku gøz gørmedigine inanmiyor anlatilanlar hikaye geliyor insanlara. Ne oluyor olan senin hocana ve size oluyor cunku emeklerinin karsiligi tam olarak gørulemiyor. Yani insani acidan bakarsan bir prof ( ki burda da uzunulen gercek anlamda donanimli prof dunya ve Turkiye gelismelerini takip eden literature hakim bunun icin onca zamanini harcayan vs. vs. ) anlatiyor da anlatiyor øgrenci calisiyor da calisiyor ortada verilen onlarca emek sonucu ne issiz issiz sokaklarda gezmek.
 
Cevap: YÖK katsayıyı kaldırdı



İnşallah gün gelir

herkes Üniversite eğitimi alır

sınavsız



Yanlis bir temenni bence. Sorun herkesin universite egitimi almasi degil alsalar ne olacak issiz unili sayisi artacak. Temenni universite egitimini gercekten isteyenlerin alabilmesi ve almayanlarin da hayat sartlari ve maas olarak alanlardan daha køtu durumda yasamamasi olmali. Yoksa Turkiye'de bundan eminim cogunun ønceligi de direk maas ve gelirle alakali hos bitirdiklerinde birakalim maasi is de bulamiyorlar ya.
 
Üst Alt