Yurtdışından Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Yurtdışından Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yurtdışından sipariş verirken hepimizin yapmadığı birçok şey var. Bu başlıklara dikkat ederek siparişinizi verin. İleride başınız ağrımasın.

Türkiye fiyatı ile karşılaştırın
Yurtdışından alacağınız ürün Türkiye'de satılıyorsa fiyatları karşılaştıralım. Zira bazı ürünlerde Türkiye'deki fiyat daha uygun olabiliyor. Bu konuda genelde insanlar kargo ücretini de gözden kaçırır. Onun için ürünü sepete ekleyin ve tam kart bilgilerinizi sorarken yada ödemeyi onaylarken ki kısımda ne kadar ödeyeceğinizi göz önüne alın.Bazı yurtdışı gönderi siteleri kendi komisyonlarını ve gümrük ücretini en sona ekler , kredi kartınızdan ödeme safhasında onaylamadan önce dikkat edin. ( örn. ubuy)

Güvenilir siteleri tercih edin
Adını sapını ilk defa duyduğunuz sitelerden alışveriş yapmayın. Site adını ekşisözlükte, donanımhaberde yada google'da biraz araştırın. Eğer yorum var ise okuyun. Yazarların yorumlarına dikkat etmekte fayda var.

Güvenilir ve popüler alışveriş sitelerine örnekler :

Amazon (gümrük vergisi otomatik eklenir )
aliexpress (Gümrüğe takılmadan gelme olasılığı yüksektir )
alibaba ( daha çok kurumsal satışlar yapılır ama satıcı ile temasa geçerek parekende satın alım da yapabilirsiniz )
gearbest (daha derli ve toplu bir sitedir , gümrük vergisi otomatik eklenir)
ebay ( tartışmalı )

Satın alanların yorumlarını okuyun.
Ürün sayfasında genelde ürünü satın alanlar yorum bırakır. Bunlar Review olarak da listelenebilir. Bunları okuyun. 5 yıldız verenler neden beğenmiş, 3 ve altı yıldız verenler neden beğenmemiş iyice inceleyin. Özellikle resimli yorumlara bakın , ürün almak istediğiniz ürünle aynı mı.Bazen ürün fotolarına bakıp vazgeçtiğinizi göreceksiniz.1 yıldız veren kişiler şahsi sebeplerden ötürü mü yoksa firmaya ait kusurlardan mı vermiş dikkat edin.Ayrıca firmanın geri bildirim yapıp yapmadığını ve ilgi düzeyini sorgulayın.

İnceleme videolarını izleyin
Eğer ürünün inceleme videosu var ise youtube'dan inceleme veya kutu açılış videolarını inceleyin. Youtube arama kısmına ürünün adını + unboxing veya ürünün adını + review yazarak yabancı kaynaklara ulaşabilirsiniz.

Örnek:
iPhone 7 unboxing
Playstation 4 reviews , hands-on

Amazon ve aliexpress'te kullanıcı review kısmında da videolar bulabilirsiniz.Ancak satıcının kendi paylaştığı videolara pek güvenmeyin derim.

Sorularınızı satıcı veya siteye sormaktan çekinmeyin
Satın alacağınız ürün ile ilgili sorunuz var ama internette kesin bir şey bulamadınız. Hemen satıcıya bir mesaj atarak sorun. Her ürün site tarafından satılıyor ise sitenin müşteri hizmetlerine yazın. İngilizceniz kötü olsada basit kelimeler ile google translate yardımı ile türkçeden-ingilizceye çevirip gönderebilirsiniz. Bu konuda çekinmeyin.

Amazon'da ürün ile ilgili Questions ( soru ) kısmında ürün hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.Sormak istediğiniz soruyu arama kutusuna yazarak benzer sorulara ulaşabilirsiniz.
Aliexpress'te ve alibaba'da inquiry ( satıcıya soru sor) oluşturarak direk satıcı ile temasa geçebilirsiniz.

Sipariş verilirken dikkat edilecekler
Mümkün oldukça aliexpress gibi onay özelliği olan siteler tercih edin ( n11 , gittigidiyor gibi ) .Böylece satıcı sizi kazıklamaya kalktığında yada ürün hasarlı geldiğinde paranız cebinizde kalır.Mesela bir çakmak sipariş vermiştim ve bozuk gelmişti , aliexpress'e iade talebinde bulunduğumda kargoyla yollayıp yollamayacağımı soran bir ibare çıktı karşıma.Ürünü geri yollamak kendi maliyetini aştığında yollamadan para iadesi talep edebiliyorsunuz.Ben de ürünün bozuk olduğunu kanıtlayan bir video çekip yükledim iade talebi sayfasına ve bir saat bile geçmeden iade talebim gerçekleşti ve para ile bozuk çakmak bende kaldı , ayrıca satıcı benimle iletişime geçerek özür diledi.

Sipariş verirken mümkünse üdretsiz hediye paketi yaptırın , ürün fiyatını gizletin yada daha iyisi yasal sınır olan 22euronun altında göstertin.Bu talebinizi her kurum olumlu karşılamayabilir ama şansınızı deneyin.Unutmayın gümrüğe takılırsa bedelinin %20 sini ödemek zorundasınız.

Sipariş adresiniz eğer işyeriniz ise sakın ama sakın işyerinizin ismini yazmayın. ( örn . Filanca şirketi , filanca merkezi .. ) Faturanızı düzenleyen gönderici bu şirket ismini en başa yazarsa gümrükte şirket adına gönderilen bir paket olarak algılanacak ve bedeline bakılmaksınız direk el konulacaktır.Başıma geldi ve şu an bu yazıyı yazma sebeplerimden biri de budur.

Bu durumda sizden isim değişikliği talebinde bulunulur ve ücreti 78tl'dir ( 2018 yılı )
Ayrıca çalıştığınız kurumda SGK çalışma belgesi ve 4A hizmet dökümü , antetli kağıtta hem siz hem de işveren kurum tarafından yazılı dilekçe ( isim gönderi hatasını açıklar nitelikte ) , işverenin imza sirküleri ve isim değişikliği yapılmış doğru fatura sizden talep edilecektir.


Kargonuzu takip edin ve sağlama alın
Gönderim türünden eğer kargo seçimine izin veriliyorsa, hızlı ve sorunsuz bir kargo şirketini tercih edin. 3 kuruş az diye kaliteyi düşürmeyin.
Aliexpress'te china air seçeneği ile ücretsiz kargo seçeneğini kullanabilirsiniz , ancak mutlaka takip kodu olan bir gönderim tercih edin.DHL ücretsiz ise tercih edebilirsiniz.Çok profesyonel ve müşteri hizmetleri olan bir firmadır.

Kargonuz çinden , amerikadan 3 günde gelse de Posta işleme merkezlerinden ( PİM) dağıtıma çıkması bazen 15-20 günü bulabilir.PTT sitesinden takip kodu ile durumunu sorgulayabilir ve eğer gümrüğe takıldıysa gümrük merkezine giderek elden teslim alabilirsiniz.

Eğer kargonuz gümrükte takılı kaldı ise bazen size bildirim mesajı gelir bazen gelmeyebilir de.Belirli bir süre gümrükte bekletilebileceğini ve sanırım 20 günden sonra iade edileceğini bilmenizde fayda var.Genelde alıcıya tebligat ile teslimat için gelmesi bildirilir.Bazen kapıda ödeme ile ptt size paketi getirebilir ancak ürünün fiyatını belli eden bir ibare yoksa yada gümrük memuru fiyatın doğru olmadığından şüpheliniyorsa sizi gümrük idaresine çağırtabilir.

Gümrük merkezine gittiğinizde yanınızda mutlaka nakit para olsun , kart ile ödeme kabul edilmiyor ( en azından ben gittiğimde öyleydi )
Girişte sıranızı alıp adınızın anons edilmesini yada sıra nosunun gelmesini bekleyin.
İçeri girdiğinizde paket yanınızda açılarak içeriği sorulur.Bazı gönderiler için özel izin gerekmektedir.Örneğin bıçak , ateşli silahlar yada tehlikeli kimyasal ürünler gümrükte kabul edilmeyebilir.Ben kamp bıçağı sipariş etmiştim ve sorun çıkarmamışlardı ancak bir samuray kılıcı kabul edilmeyebilir.Biraz da şansınıza kalmış , gümrük memurunun insafına.



Güvenliğinize dikkat edin
Ödeme yaparken kullanabileceğiniz seçenekleri iyi inceleyin. Kredi kartı ile ödeme yapacaksanız tercihinizi sanal karttan yana kullanın derim. Bilmediğiniz sitelere kredi kartı bilgilerinizi vermeyin.Ayrıca Türkiye'de PAYPAL yasaklı , paypal ile ödeme kabul eden siteler için yurtdışından nasıl paypal hesabı alını kredi kartı kayıt edilir , google'dan bakabilirsiniz.

İyi alışverişler.

not : konu şablonu ve yazının bir kısmı alıntıdır.
 
350 dolarlık bir paket sipariş vermiştim DHL 3 günde getirdi.Ancak gönderi faturaya ismimin üzerine çalıştığım işadresinin ismini yazınca kurumsal gönderi deyip ithalat kapsamında gümrük el koymuş.

Bir sürü belge var , yukarda yazdım.Kabul görmezse iade edilecek..
 
Üst Alt