akkuyu nükleer enerji santrali | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

akkuyu nükleer enerji santrali


Mersin‘de yapılan Akkuyu nükleer santraliyle ilgili fikir sahibi olmak için 24 madde;

1. Mersin akkuyu, bir fay hattı üzerinde bulunuyor.
2. santrali yapan şirket çernobil’in sorumlu şirketi: rosatom.
3. çed (çevre etki değerlendirme) raporu sahte imzayla sunuldu, kısa sürede okunmadan kabul edildi.
4. santralin rus payı %51’nin altına düşmeyecek. türkiye’nin santrali değil yani.
5. dünyada en ucuz teklifi veren alır + yap işlet sahiplen modeliyle kurulan tek santral. işletim sırasında maliyetten kısılacak.
6. dünyada daha önce denenmemiş bir reaktör modeli kullanılıyor.
7. türkiye’nin rusları denetleyebilecek ya da kalite kriteri koşabilecek kapasitede elemanı yok. ancak “en güvenlisi olacak” gibi açıklamalar duyuluyor.
8. ruslara 12.5 cent’ten 15 yıl (yani 70-80 milyar dolar) alım garantisi verildi. dolar her geçen gün artıyor.
9. yakıtta rusya’ya bağımlı olacak, bizim az olan uranyumumuz kullanılamayacak. doğalgaz bağımlılığı yerine uranyum bağımlılığı artacak.
10. atıkları bertaraf etmeyi dünyada hiçbir ülke başaramadı.
11. atıklar 100.000’lerce yıl boyunca deprem bölgesi olan akkuyu su depolarında hasar görmeden korunmak zorunda. rusya atıkları ülkesine almıyor.
12. olası bir kaza durumunda 500.000.000.000 (500 milyar) dolarlık hasarın sadece binde birinden rusya sorumlu. tüm masraflar türkiye’den çıkacak.
13. uranyum yakıt çubuklarının sürekli olarak su ile soğutulması gerekiyor. soğutma elektrik kesintisi gibi bir sebeple duracak olursa kısa sürede fukuşima ve çernobil gibi kazalar meydana geliyor.
14. Türkiye tüm ülkeyi kapsayan elektrik kesintisinin sebebini bir hafta boyunca bulamamış bir ülke.
15. Türkiye, santrali olmadığı halde 3. seviyeden nükleer kaza yaşayan tek ülke.
16. Türkiye, topraklarında (aliağa) sessiz sedasız radyoaktif gemi sökülüp hurdaları atılan bir ülke.
17. Türkiye, topraklarında uranyum işlenip normalin 400 katı radyasyon saçacak halde açık bırakılıp gidilen bir ülke.
18. santralin hidrolik sistem ihalesini “milletin a… koyacağız” diyen adamın şirketi kazandı.
19. soma facia madenlerine sahip olan şirket bu projenin altyapısında yer alıyor.
20. santral kazasız çalışırken bile, çevreye radyoaktif toz saçacağı için mersin’de yetişen çilek, muz gibi gıdalara “radyoaktif atık içerir” etiketi getirilecek.
21. anlaşma teknoloji transferi öngörmüyor, yani ruslar bize bu teknolojiyi de öğretmeyecek. silah yaparız diye ümitlenmeyin.
22. Türkiye’nin elektrik fazlası olduğu gibi %15 kayıp-kaçak oranı var. akkuyu ise %2’lik bir katkı sağlayacak.
23. akkuyu bir ihtiyaç değil, siyasi bir tercih. sadece altyapı şirketlerine gelir kapısı yaratma ve rusya’nın desteğini alma amacıyla yapılıyor.
24. zira avrupa ülkeleri tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak kapatma ve yenilenebilir enerjiye geçme kararı aldı.

ya bir gün patlarsa?
bu sorum size sevgili mersin/tarsus/adana halkı, sevdiklerinizin bir çoğunu feci bir halde can vermiş bir şekilde öylece bırakıp katarlarla anadolu'yu terk edebilecekmisiniz?

bu santrallerin olduğu ülkelerin deprem olasılığı nedir bir bakın.

karar sizin!
 
Enerji fazlamız nasıl olabiliyor anlamış değilim üstelik üç reaktör bittiğinde %10 luk bir katkı vereceği söylendi nükleere karşı birisiyim ama yakın gelecekte Çinliler ve Japonya da ülkemizde nükleer santral yapacak olay bence siyasi tercihten çok mecburiyet gibi
 
Enerji fazlamız nasıl olabiliyor anlamış değilim üstelik üç reaktör bittiğinde %10 luk bir katkı vereceği söylendi nükleere karşı birisiyim ama yakın gelecekte Çinliler ve Japonya da ülkemizde nükleer santral yapacak olay bence siyasi tercihten çok mecburiyet gibi

Hızla artan nüfusa ve maliyetleri dikkate aldığımızda, nükleer enerji zaten geç kalınmış bir durum. Ama çok fazla taviz veriyoruz, zaten yap-işlet modeli ülkeye zarar üstüne zarar bindiriyor. Bu durumu daha ne kadar tecrübe edeceğiz.. Yap-işlet modeli Rusya için bulunmaz bir nimet, hemde olası patlama ve sızıntı da ülkesi hiç zarar görmeyecek..

Ama karşılığında ne elde ediyoruz ?
 
Kesinlikle mecburiyet var fakat ben nükleer enerji tarafından karşılanmasını onaylamıyorum ülke olarak 4-5 farklı iklim tipimiz var... Dünya bile artık enerji kaynakları konusunda güneş, rüzgar, deniz gibi faktörlerden faydalanmaya başlamışken neden bu tarz yatırımlar yapılmıyor sonuçta o kadar kaynağımız var sadece önemli olan alt yapısını oluşturmak buna bir miktar para harcadıktan sonra meyvesini alırsın.

Buradaki amaç gene nükleer enerji sayesinde gene birilerinin ceplerini doldurması olacaktır gene yabancıları zengin yapmaya devam edelim ne de olsa parasını veren gene halk olacak
 
Haklısın kısa vadede bir getirisi yok hatta aldığımız fiyat şimdiki kura bakarak çok yüksek ama reaktörün ömrü 50-60 yıl desek 15 yıllık fiyat anlaşması sonunda daha ucuza anlaşma yapma şansımız var. Her halükarda bizim enerji yatırımı yapmamız şart ama ülkenin şuan böyle bir bütçesi yok üç reaktörün maliyeti 75 milyar
 
Daha önceden söylemiştim. Nükleer santral yapımı o ülkenin tercihine bırakılmamalı. Uluslararası bir karar olmalı. En azından bölge ülkelerinin ortak kararıyla olmalı. Zira bir patlama anında sadece Türkiye değil; bir çok ülke zarar görecek.
 
Üst Alt