ChatGPT Tıpta Uzmanlık Sınavını Geçti | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

ChatGPT Tıpta Uzmanlık Sınavını Geçti


1678115552627.png
Sohbet robotu ChatGPT, ABD’de üç bölümden oluşan Tıbbi Lisanslama Sınavı’nda (USMLE) çeşitli bölümlerde yüzde 52,4 ile yüzde 75 arasında başarılı oldu. Sınavın geçmek için ortalama yüzde 60 oranında başarılı olmak gerekiyor.

KİLOMETRE TAŞI

Araştırmayı yapan teknoloji şirketi AnsibleHealth'ten araştırmacılar, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, "Zorluğuyla ünlü bu uzman sınavı için geçme puanına ulaşmak ve bunu herhangi bir insan takviyesi olmadan yapmak, klinik yapay zekanın gelişiminde dikkate değer bir kilometre taşını işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

1678115803914.png

DAHA ÖNCE İŞLETME VE HUKUK SINAVLARINI DA GEÇTİ

Araştırmanın sonuçları, hakemli bir bilimsel dergi olan PLOS Digital Health’de yayımlandı. Bununla birlikte ChatGPT, daha önce işletme (Pennsylvania Üniversitesi'nin Wharton İşletme Okulu) ve hukuk (Minnesota Üniversitesi) bölümlerde de teste tabi tutulmuş ve sınavları geçmişti.

Son çalışmada, araştırmacılar yazılımı Haziran 2022 USMLE'den 350 soru üzerinde test etti. İki doktor sonuçları değerlendirdi ve tutarsızlıklar üçüncü bir uzman tarafından incelendi. Söz konusu sınav, tıp öğrencilerinin ve eğitimdeki doktorların tıbbi alanlardaki bilgilerini değerlendiriyor ve 1992'den beri kullanılıyor.

ABD’deki tıp öğrencileri USMLE’nin birinci adıma genellikle tıp fakültesinin ikinci yılının sonunda sonunda, ikinci adımına dördüncü yılda alınır, üçüncü adımına ise tıp fakültesini bitirdikten sonra ihtisaslarının ilk yılında giriyor. Sınava her yıl yüz binden fazla öğrenci ve lisansüstü öğrenci giriyor.

Diğer taraftan araştırmacılar, ChatGPT’nin ayrıca yanıtlarının yüzde 88,9'u için "yeni ve klinik olarak geçerli" en az bir önemli içgörü ürettiğini vurguladı.

Sonuçlar, USMLE tarzı sorulardan oluşan bir sınavda yüzde 50,8 oranında başarılı olan ve , özel olarak biyomedikal alan literatürü üzerine eğitilmiş farklı bir yapay zeka robotu olan PubMedGPT'nin performansını da aştı.

Çalışmanın yazarları araştırma bulgularının ChatGPT'nin tıp eğitiminde değerli bir araç haline gelebileceğini gösterdiğini belirterek, “Yapay zeka botu, öğrencilerin farkındalık alanında olmayabilecek yeni ve açık olmayan kavramları ortaya çıkararak tıp öğretme konusunda kısmi bir yeteneğe sahip. Yapay zeka teknolojisi artık tüm sağlık sektörlerinde çeşitli uygulamalarla yakında klinik uygulamada her yerde bulunacak şekilde konumlandırıldı." açıklamasında bulundu.

1678115854157.png

CHATGPT NEDİR?

Yakın zamanda Microsoft tarafından satın alınan ChatGPT, insanlarınkine benzer metinler oluşturmak için GPT (Generative Pre-training Transformer) mimarisinin bir çeşidini kullanan büyük bir dil modeline deniliyor. Çeşitli internet metinleri üzerinde eğitilen sohbet robotu ve çok çeşitli komutlara tutarı yanıtlar üretebiliyor. Model, dil çevirisi, soru yanıtlama ve konuşma gibi çeşitli görevler için ince ayar yapılabiliyor. ABD’deki OpenAI adlı kuruluşun araştırma ekibi tarafından yaratılan ChatGPT, yeni araştırma ve gelişmelere dayalı olarak güncellenmeye devam ediyor.

1678115960367.png

CHATGPT’NİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

-Soru-cevap
-Metin yazma (temel akademik makaleler, edebi metinler, film senaryosu vb.)
-Matematik denklemleri çözme
-Hata ayıklama ve düzeltme (örneğin herhangi bir kod bloğundaki hataları tespit edip doğrusuyla düzeltme)
-Diller arası çeviri
-Metin özetleme ve metindeki anahtar kelimeleri tespit etme
-Tavsiyelerde bulunma
-Sınıflandırma
-Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklama (örneğin bir kod bloğunun ne işe yaradığını açıklama)


NTV
 
yakında bireysel hak ve özgürlük isteyecekler oyun gerçek oluyor

images
 
Valla spesifik çalıştığımız konularda bile istediğimiz kodu yazıyor, ufak değişikliklerle kullanılabilir.

Gittikçe iş gücünü azaltacak hale getirip şirketler yapay zeka satın alıp çalıştırmaya başlayabilirler.
 
ulan sinavin zaten %60 i ezber sorusu buna sasilacak ne var.

usmle 2 ve 3.steplerde klinik ve uygulamali sinava girsin hodri meydan.

ayrica usmle o kadar da zor bir sinav degil
 
Valla spesifik çalıştığımız konularda bile istediğimiz kodu yazıyor, ufak değişikliklerle kullanılabilir.

Gittikçe iş gücünü azaltacak hale getirip şirketler yapay zeka satın alıp çalıştırmaya başlayabilirler.

Spesifik bazı şeylerde sağlam çuvallayabiliyor. Bu konuda tam güveni sağlayana kadar iş gücünde tam bir azaltmaya gidilmez. En azından bizim nesil kurtardı ama gelecek nesiller ne yapar meçhul.
 
sağladığı yardımın haddi hesabı yok diyebiliriz, çok da iyi bir arkadaş aynı zamanda

var ol openai
 
Spesifik bazı şeylerde sağlam çuvallayabiliyor. Bu konuda tam güveni sağlayana kadar iş gücünde tam bir azaltmaya gidilmez. En azından bizim nesil kurtardı ama gelecek nesiller ne yapar meçhul.
Şu an derleme yapıyor sadece, %100 güven olmaz bug fixing yapmak lazım ama zamanla performansını arttıracaktır bir de spesifik işlere spefisifik olarak eğitilmesi de yine daha iyi çıktılar elde etmeyi sağlayabilir.

Robotlarda operatör konuluyorsa bunlarda da benzer düzen oluşacaktır zamanla.
 
Üst Alt