Dünyadan Haberler Başlığı | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Dünyadan Haberler Başlığı


Pekin'de ileri seviyelerdeki hava kirliliğine çözüm olarak dev havalandırma tünelleri inşa edilecek.


Şinhua haber ajansa göre, plan çerçevesinde 500 metre genişliğinde beş ve seksen metre genişliğinde 12 tünel yapılacak. Yeni havalandırma sistemi tüm kenti kapsayacak. Bu havalandırma koridorları, park, nehir, göl, otoyol ve mahalleleri birbirine bağlayacak.

Pekin Şehir Planlama Komisyonu Başkan Yardımcısı Wang Fei, "Amaç, kentsel ısı adası etkisini hafifleterek hava kirliliğini azaltmak" dedi. Pekin'de, daha çok fabrikalardan kaynaklandığı belirtilen hava kirliliği nedeniyle sık sık protestolar düzenleniyor. Çin hükümeti Pekin ve çevresinde 2020 yılına kadar hava kirliliğini 2013'teki seviyenin yüzde 40 altına çekmeyi hedefliyor.
 
Son düzenleme:
Kaktüs Gücüyle Çalışan İlk Biyogaz Tesisi Meksika'da Açıldı


Hem ucuz hem de bitkisel bu yöntemle ilgili olarak açıklama yapan Climate Home ise “Meyveler veya hint incirleri püre yapılır, gübreyle karıştırılır, ardından sola doğru ayrıştırılır, metan üretilir. Yakıt ve yakacak olarak kullanılan bu gaz 300 ev için yeterlidir ve kaloriferlere göre yüzde 50 daha ucuzdur” dedi. Economic Development’ın sekreteri Antonio Soto Sanchez ‘in MVS habere yaptığı açıklamaya göre de kaktüs enerjisinin şehirdeki araç filosunun yakıtını en azından yüzde 40 düşürmesi bekleniyor

Nopalimex’den Rogelip Sasa ‘nın aklına, patlamış mısır ve kaktüs cipsi üreten şirketi için elektrik faturasını düşürmenin yollarını ararken bu fikrin geldiği belirtti. Economic Development sekreteri Adrian Lopez de bu projeyi takdir etti. Geçen ay Latin Amerika ulusu, ülkenin 2024’e kadar sağladığı yenilenebilir kaynağın ve elektriğin yüzde 35’ini mandası altına almıştı.

Gizmodo’ya göre hint inciri kaktüslerinin biyoyakıt olarak “kuraklıktan muzdarip dünyamıza yakıt sağlamasına” yardımcı olabilmesi için dev bir potansiyeli olduğunu düşünülüyor: “Hint incirini böylesine ilginç kılan bir yakıt olarak biyogaz üretmek için ya da diğer formuyla biyoyakıt, geleneksel bitkilerin olmadığı yerlerde yetişmesidir. Normal bitkilerin yetişemediği geniş arazilerdeki kaktüsleri, ülkenin kurak bölgelerini düşünün. Kaynakları ve insanlara besin sağlamak için gerekli olan boşluğu sömürdüğü için eleştirilen halihazırdaki biyoenerji bitkilerinin aksine hint inciri buna sebep olmazdı.”
Oxfordlu bir grup bilim insanının araştırmasına göre: “Yetişen hint inciri bu ölçüde gerçekten de kuraklıktan muzdarip yerlerde ortaya daha fazla ürün koyulmasına yardımcı olabilir, çünkü organik atıkları biyogaza dönüştürmesi onun kendi atıklarını yaratır. … Hint inciri bir ton su emer sonra sindirme gerçekleşir ve biyogaz elde edilir, sıvı ve katı gübre artık olur. Bu, normal bir şekilde beslenemeyen tarlaları daha iyi ekip biçmek için kullanılabilir.’’

Şili’de hint inciri biyogaz tesisinin sahibi Rodrigo Wayland Morales , Renewable Energy World internet sitesi‘ne ekinlerde muazzam potansiyel gördüğünü söyledi. Morales aynı zamanda; Meksika, Hindistan, Şili, Brezilya, Ekvator ve Kolombiya’nın farklı etaplarında tamamlanan kaktüs biyogaz projelerine sahip. Şili’nin ekinler için doğru bir coğrafya olduğuna inanıyor. “Şili deniz suyunun tuzunu arıtabilir ve çölde kaktüs yetişebilir’’ diyor Morales. “Atacama Çölü’nü kaktüslerle ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretirken hayal ediyorum.’”
 
Son düzenleme:
Norveç Avrupa'nın En Büyük Rüzgar Santralini Kuruyor


Statkraft’tan yapılan açıklamada kıyı şeridinde kurulacak altı rüzgar enerji parkının toplam 1000 megavat (MV) gücünde olacağı, santralin inşasına Nisan ayında başlanıp, tüm projenin 2020 yılında tamamlanacağı belirtildi.

Statkraft Genel Müdürü Christian Rynning-Tonnesen projenin Norveç’in rüzgar enerjisi yatırımlarında dönüm noktası olduğunu belirterek “Bu çapta bir proje şimdiye kadar Norveç’te görülmüş değil. Statkraft ve Tronder Enerji ile birlikte İsviçreli bir konsorsiyum ve dört yabancı yatırımcı projeye dahil. Projenin tamamlanmasının ardından süreç içinde Norveç’in ihtiyacından fazla enerji üreteceğiz. Ancak bu bütün Avrupa’da çevre dostu enerji üretiminin yeniden yapılandırılması ile atılacak bir adım. Yüzyılın ortalarına doğru daha verimli türbinlerin bugün kullandığımız türbinlerin yerini alacağını düşünüyorum” dedi.

Rüzgar enerji santralinin 2020 yılında tamamlanması ile birlikte yılda 3,4 teravat/saat (TWh) yenilenebilir enerji üreteceği, bunun da 170.000 konutun yıllık aydınlanma ve ısıtma gereksinimini karşılayacak kapasitede olduğu öğrenildi.
 
Son düzenleme:
İsrail'deki 12,000 Yıllık Köy Toplayıcılıktan Tarıma Geçişi Belgeliyor


Kudüs İbrani Üniversitesi’nden kazıları yöneten arkeolog Leore Grosman “NEG II’de bulunan taş aletler kronolojik olarak Paleolitik dönemi gösterse de, sanat geleneği, yerleşim büyüklüğü, arkeolojik tabakaların kalınlığı, ve mimari yapılara yatırım yapmak gibi özellikler, Neolitik dönemin erken tarımcı topluluklarının tipik özelliğidir” diyor. Grosman “Ürdün Vadisi’nde farklı dönemlerin bu potansiyel çakışması, avcı toplayıcı Paleolitik toplumlardan, tarımcı Neolitik toplumlara geçişte önemli olan sosyoekonomik süreçleri anlamak için önemli” diyor. Paleolitik dönem insanlık tarihindeki en erken ve en uzun süren dönem. Bu dönem, Neolitik dönemin tarımcı geleneği üzre yerleşik köylere ve hayvan ve bitkilerin evcilleştirilmesiyle sona eriyor.

Araştırmacılar NEG II yerleşimini, Levant bölgesindeki son Geç Natuf yerleşimlerinden biri olarak sınıflandırıyor. Geç Natuf, bölgede Paleolitik dönemin son kültürü. günümüzden yaklaşık 15,000 ila 11,500 yıl önceye tarihlenen Natuf kültürüne dair yerleşimler, güneyde Negev ve Sina yarımadasından, kuzeyde Suriye ve Lübnan’a kadar tüm Levant bölgesinde bulunuyor. NEG II yerleşimi, günümüzden önce 12,900 yıl ve 11,6000 yıl arasında gerçekleşen, ve Kuzey Küre’de sıcaklıkların hızla düştüğü Genç Dryas isimli soğuk ve kuru bir küresel iklim olayı sırasında kullanılmıştı. İklim değişikliklerinden etkilenen, Akdeniz’deki Geç Natuf grupları giderek daha mobil hale geldi ve bir olasılıkla da küçüldü. Fakat NEG II’deki kazılar, Ürdün Vadisi’ndeki grupların daha yerleşik hale geldiğini ve bir ihtimalle bu grupların daha büyüdüğünü gösteriyor.

Grosman “Yapılar en az dört yerleşim evresi olduğunu gösteriyor. Hayvan kemikleri de yerleşimin kalıcılığına dair kanıtlar sağlıyor. Derin arkeolojik tabakalar, taş aletlerde görülen istikrar, ve taş alet yapma teknolojisi, NEG II’nin aynı kültür tarafından yoğun olarak yerleşildiğini gösteriyor. Araştırmacılar yerleşimlerdeki bu değişimin, Genç Dryas’ın bu bölgede sağladığı küçük bir etki olan iklimsel istikrar, daha yüksek tahıl verimliliği, ve küçük ölçekli tarım için daha iyi koşullar sayesinde ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyor. Araştırmacılara göre bu faktörler, güney Levant’ta tarıma doğru atılacak son adımlar için gereken etmenleri sağlamış oldu. Grosman “Natuf kültürünün en sonunda, Ürdün Vadisi’ndeki birtakım yerleşimlerde Geç Paleolitik toplayıcılarıyla Neolitik tarımcılar arasındaki boşluğu birleştiren bir kültürel oluşum ortaya çıkması şaşırtıcı değil” diyor.
 
Son düzenleme:
Tayland Prensesi Sirindhorn, kendisi için özel yapılan 40.000 $'lık tuvaleti kullanmadan Kamboçya'dan ayrıldı.
 
Hindistan'ın Mumbai kentinde selfie çekerken meydana gelen kazalarda ölümlerin artması üzerine, 16 mekana selfie yasağı getirildi.

habere göre, selfie çekilmesi yasaklanan noktalara girişin de yasaklandığı ve yasağı çiğneyenlere 1200 rupi (50 TL) para cezası kesileceği bildirildi.
 
Üst Alt