İlk Kez Bir Ötegezegenin '55 Cancri e' nin Sıcaklığı Ölçüldü | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

İlk Kez Bir Ötegezegenin '55 Cancri e' nin Sıcaklığı Ölçüldü


NASA'nın Spitzer Teleskobu, ilk kez Güneş Sistemi dışındaki bir gezegenin sıcaklık haritasını çıkardı. Lav akıntılarıyla ve magma gölleriyle kaplı bu "süper-dünyanın" şiddetli atmosfer koşulları dikkat çekiyor.

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nden Brice Olivier Demory başkanlığındaki araştırma ekibi, Dünya'dan 40 ışık yılı uzaktaki (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre) "55 Cancri e" adlı kayalık gezegenin atmosferiyle ilgili yeni bilgilere ulaştı. Dünya'dan 17 kat büyüklüğe kadar ulaşan gezegenler "süper-dünya" olarak sınıflandırılıyor.

Yüzey sıcaklığı 2426 derece


Dünya'dan yaklaşık 2 kat büyük olan ve kendi yıldızına çok yakın bir yörüngede seyreden gezegenin bir yılı sadece 18 saat. Gezegenin yıldıza bakan kısmı değişmiyor. Bu da "55 Cancri e"nin bir yüzünün adeta pişmesine, diğer tarafının ise daha soğuk kalmasına yol açıyor. Spitzer Teleskobu ile elde edilen verilere göre, gezegenin değişmeyen gündüz tarafında yüzey sıcaklığı 2426 derece. Gece tarafının sıcaklığı ise 1126 derece olarak tespit edildi. Bütün gezegenin sıcaklık haritasını çıkaran Spitzer, ısının her yere eşit oranda dağılmadığını belirledi. "55 Cancri e"nin kalın bir atmosferi olmadığı, karanlık yüzündeki lav akıntılarının kısmen katılaşmış olduğu, bunun da sıcaklığın eşit dağılmasını engellediği tespit edildi.

"55 Cancri e" ile ilgili görüşlerinin geliştiğini belirten Brice Oliver Demory, "Gezegenin sıcak geceleri ve çok daha sıcak gündüzleri var. Aradaki yüksek fark, sıcaklık transferinin etkisiz olduğunu gösteriyor. Sadece yıldıza bakan yüzünde bir atmosfer olabilir. Ya da yüzeydeki lav akıntılarıyla bunu açıklayabiliriz" dedi.

Lav nehirleri

Belçika'daki Liege Üniversitesi'nden araştırmaya katılan Michael Gillon ise, "Gezegenin aydınlık yüzünde lav nehirlerinin ve aşırı derecede sıcak magma göllerinin olması muhtemel. Ancak karanlık yüzünde Hawaii'deki gibi katılaşmış lav akıntılarının olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bilim insanları, 2018 yılının Ekim ayında uzaya fırlatılacak James Webb Uzay Teleskobu ile "55 Cancri e"nin doğası hakkında daha net bilgilere ulaşabileceklerini kaydediyor. Gezegen ilk olarak 30 Ağustos 2004 tarihinde keşfedilmiş, günümüze kadar birçok çalışmaya konu olmuştu. Son araştırmanın sonuçları ise Nature dergisinin dünkü sayısında yayınlandı.

55-cancri-e-animated-larger.gif


uzaybilim
 
Bilim insanları, 2018 yılının Ekim ayında uzaya fırlatılacak James Webb Uzay Teleskobu ile "55 Cancri e"nin doğası hakkında daha net bilgilere ulaşabileceklerini kaydediyor.

Bu arada Hubble'ın yerini alacak James Webb Uzay Teleskobu'nun da yapacağı işler merak uyandırıcı hakikaten. Zira Hubble bize olağanüstü şeyler gösterdi, kendisinden beklenenden daha fazlasını yaptı ve efsaneleşti. Yeni teleskop kızılötesi olacak ve Dünya'dan 1,5 milyon km öteye konumlandırılacak. Hubble'ın pozisyonu şu an 570 km uzaklıkta Dünya'dan. Artık gerisini siz düşünün. Hubble 13,2 milyar yıl öncesini çekmişti hatırlatalım.Bir Big Bang veya yeni bir keşif yapılabilir mi acaba bunu yeni teleskop ile keşfedebiliriz belki.
 
Bülent Ersoy'u göndermek lazım daha da kömüre dönsün :D 1 yıl 18 saatmiş o da ilgimi çekti :D Zaman çabuk akar, 10000 küsur yaşındayım demek çok havalı,Gandalf style :D

En sonunda 32'den kurtulmuşsun, bir nevi zamanı bükmüşsün doğum günün kutlu olsun. :D

Forumu daha aktif kullanmanı temenni ederim, zira yukarıdaki mesaj'da görüldüğü üzere olaylara senin gibi bakabilen bir insan evladı yok.
 
En sonunda 32'den kurtulmuşsun, bir nevi zamanı bükmüşsün doğum günün kutlu olsun. :D

Forumu daha aktif kullanmanı temenni ederim, zira yukarıdaki mesaj'da görüldüğü üzere olaylara senin gibi bakabilen bir insan evladı yok.

Senin de doğum günün kutlu olsun, 34 dile kolay yani :D Hakikaten zaman çabuk akıyor :D

Kullanacağım az kaldı işlerim vardı biraz. Şu gezegenin enerjisi kadar enerjim olsa ohooo :D
 
Şimdi aslında genç kalmak için ideal bir gezegen.bir haftalık tatil yapsanız döndüğünüzde arkadaşlarınız 5 yıl yaşlanmış olacak. Ay hiç yaslqnmiyorsuun dediklerini duyar gibiyim...


Yalnız gezegende hissedilen sıcaklık biraz yüksek .adımını atınca buharlaşma sıkıntısı olmasa eğlenceli bir ortam olabilirmiş

__☆______☆_______☆_______☆__
Sent by Note 4, sponsored by Prandelli.
 
Daha net bilgiyi ne yapacaksin insanoglu icin uygun olmayan bir gezegenin fazla üstünde durmaya gerek yok, ikinci dünyayi bulmaya calisin
 
Üst Alt