Kavga Nedir? | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Kavga Nedir?


bir adamin inanci

vs

obur adamin inanci

en azindan bu kadarini biliyoruz. nihayetinde insan denilenin genelinde, "bilmiyorum kardesim" diyecek entelektuel durustluk, fazla gozlemlenen bir sey degil, bu durumu da herhalde bilincin evrimine iliskin bir hadise olarak ele almak tutarli olur.

peki sizce insan, kisisel tercihleri bir yana, yetileri itibariyle kendisini kavramsal olarak gelistirmekten, farkindalik ile korkularini yenmekten aciz bir varlik mi. forumca biraz irdeleyip, irfanimizi gelistirebiliriz umit ederim ki.

girizgah olarak nacizane gorusumu aktarayim;

evvela baris denilenin kaliciligini varliksal olarak mumkunatli gormemekteyim, nihayetinde insan denilen, subjektif tabanda bilmedigiyle var olur. dolayisiyla baris kendi icinde sey olarak evrensel bir taban olmaz, lakin iradi kanali ile sosyal tabanda karsilikli cikar temelinde yapilandirilir.

o halde edilen kavgayi, "zorunlu" (genetik), buradan dolayli da (insaninkini) ideolojik olarak nitelendirmekte bir beis yok. yani baris/uzlasi, temel olarak dogada bulunan bir sey degil. bu gerceklikten hareketle, insanin evrilen bilissel niteliklerini de goz onune alacak olursak, elimizde, kavgayi "zorunlu" ve "zorunsuz" olarak iki kanada ayirma secenegi kalmakta. insan turu haricinde kalan canlilarda, yasamsal kavga gozleniyor, zorunsuz (inancsal-iradi) kavga ise gozlenmiyor. peki, ideolojik inanclar ne kadar yasamsaldir, ya da yasamsal midir - at all.

son tahlilde

hayvanatta, "baris arayisi" yoktur, ama kimliksel catisma da yoktur.

demek ki "baris arayisi", insana ozgudur. iste bilincin evrimi.

daha ne diyebilir<---iz?







 
yasamsal ihtiyaclardan ileri gelen kavgalari zorunlu olarak nitelendirmissin ve bu ayrimi zannediyorum ki cogu kisi kabul eder ancak asil problemin yasamsal ihtiyaclarin neler oldugu noktasinda ciktigini dusunuyorum.

gecmisten gunumuze cesitli geleneklerle getirdigimiz ve buyuttugumuz degerlerden bazilari (orn: namus, seref, vatan, bayrak..) insanlara cocukluklarindan itibaren yasamsal ihtiyaclar olarak gosterilmekte ve sorunun buyuk bolumu birey haline gelmis insanda bu kaliplasmis inanclarin farkindalik kazanilarak yenilmesinin zorlugundan kaynaklanmakta.

bize farkli yerlerde, zamanlarda farkli sekillerde sunularak hem sirtimiza yuklenen hem de toplumda bizi kiymetli gosteren, hissettiren degerlerin belli bir kulturle harmanlanmasiyla cok daha tehlikeli olabilecegini gorusyoruz. Bu kulturler sayesinde degerler guclenmekle kalmiyor ayni zamanda irkcilik, fasistlik gibi ozellikler kazanarak daha da kutuplastirici ve catismaci bir hal kazaniyor.

ote yandan bu degerleri de toplumsal ve bireysel olarak ikiye ayirabiliriz

namus, seref gibi bireysel degerler bireyin soz konusu kulture uygunlugunun olcutudur.

vatan, din gibi toplumsal degerler ise toplumun butunlugunun garantisidir.

bireysel degerler egoyu besler

toplumsal degerler ise super egoyu olusturur

her ikisi de insanin temel ihtiyaclarindan bagimsizdir ve zorunsuz kavgalara sebep olurlar.
 
Kavga demek aptallık demektir.
İnsanların hemen hemen hepsinin hayatlarında kavga etmiştligi vardır yani insanlar aptaldır.

Bu en yüksek eğitimleri görmüş insanlar içinde geçerlidir. İnsanlar henüz taş devrinden çıkmadı TAM olarak henüz.
 
Üst Alt