Starship Roketi | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Starship Roketi


Starship, Spacex tarafından geliştirilmekte olan tamamen yeniden kullanılabilir olan bir fırlatma aracıdır. Kullanım amacı şirket tarafından Dünya yörüngesi, Ay ve Mars'a kargo ve insanlı görevler gerçekleştirmek olarak belirtilmiştir.

Roket mars ve ötesine yolculuk yapmakta kullanılacak. Roketin uzayda yakıt ikmali yapabiliyor olması ile menzili de artmış olacak.


Dünya'nın en büyük roketi ünvanı bilindiği üzere Ay görevlerini gerçekleştiren Saturn V roketine aitti. Starship ile bu rekor el değiştirecek.

Super_heavy-lift_launch_vehicles.png


Bugün gerçekleştirilen 150 metrelik uçuşun videosu:

 
SpaceX şirketinin Starship hedefleri:
  • Starship roketi ile Space Shuttle roketleri karşılaştırdığımızda, taşıma kapasitesi olarak uzay mekiği 27,5 tonda kalırken, SpaceX Starship roketinin yük kapasitesi 100 ila 120 arasında olacak.
  • Starship roketinin yük taşıma kapasitesi daha esnektir ve 9 metre çapında bir alan sunar
  • Starship tekrar kullanılabilecek şekilde dizayn edilmiş olup, düzenli bakımları yapıldığında günde 1 veya iki kez fırlatılacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Diğer uzay mekiklerini aksine yakıt depoları tekrar kullanılabilir.
  • Space Shuttle uzay mekiklerin max. 8 (+3) kişilik mürettebat kapasitesi varken, Starship ise 100 yolcu taşıyabilecek.
  • Space Shuttle uzay mekiklerinin her uçuşu yaklaşık olarak yarım milyar dolar mal oluyordu. Starship ise 2 milyon dolara yörüngeye çıkabilecektir. Yaklaşık olarak 250 kat daha ucuz.
  • Starship roketinden şimdiye kadar 6 mekik üretildi, hedeflenen ise 1.000 roketten oluşan bir filo kurmak.
  • Starship için günde 1 adet raptor motoru üretebilmeyi hedefliyor . Tek Starship roketi, 6 adet motora ihtiyaç duyuyor.
1.000 adet filoya gerçekten ihtiyaç var mı diye sorunca? hedef eğer gerçekten marsa gitmekse 1.000 adetlik filo bile az kalabilir.

Dünya ve Mars yörüngeleri 2 yılda bir en yakın konumuna ulaşıyor. Yakıt ve zaman tasarrufu sağlayabilmek için bu zaman diliminde seyahatler gerçekleşecek.

Dünya'dan Mars'a gitmek yaklaşık olarak 6 ay sürüyor. Mars ve Dünya'nın tekrar en yakın konumunu alabilmesi için 2 yıl daha beklenecek. Daha sonra Mars'tan, Dünya'ya yine 6 aylık süreçte döneceğiz. Tek bir roketin Marsa gidip, geri gelmesi 3 yıl sürecek.
Bu nedenle kolonileşme için yörüngenin en yakın olduğu zaman dilimlerinde max. roketi marsa gönderebiliyor olmanız gerekiyor.

Elon Musk'ın marsa koloni kurup, 1 milyon insanın yaşamasını sağladıktan sonra orada ölmek gibi bir hayali var.
Elon Musk'ın 48 yaşında olduğunu ortalama yaşam süresininde 78-80 olabileceğini düşünürsek, hayalini gerçekleştirmek için 30 yıl gibi bir süresi var.

İşin en zor kısmı ise Marstan kalkacak roketler için yakıt ikmali yapmak. Bunun için görevi sadece marsa yakıt taşımak olan, yakıt tankerlerine ihtiyacı olacak.

gerçekten zor bir görev. :oops:
Yazı da yer yer anlatım bozukluğu ve düzensizlik olabilir, elimden geldiğince toparlamaya çalıştım.
 
Üst Alt