Taçsız Kral! | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Taçsız Kral!


fd16ad037c444c4395e0ad7ea3bff88c.jpeg


Metin Oktay, Karşıyaka'da dokuma ustası Hasan Oktay'ın oğlu olarak dünyaya gelmişti 1936'da... Futbol kariyerine de 1952 yılında memleketi İzmir'in amatör takımlarından Damlacıkspor'da başladı. Ardından, Göztepe efsanesi Adnan Süvari'nin teknik direktörlük yaptığı Yün Mensucat ile anlaştı.

“SEN RECEP MİSİN?”

Burada genç milli takıma seçildi. Beşiktaş ile görüştü. Paraya ihtiyacı olduğunu söyledi, 4 bin 500 lira istedi. "Sen Recep misin ki (Adanır) bu kadar para istiyorsun?" denilince yeniden İzmir'e döndü, İzmirspor'da profesyonelliğe adım attı.

“KULÜBÜ SATIN, BU ÇOCUĞU ALIN”

Galatasaray'ı için yeni yetenekler arayan Gündüz Kılıç, sonunda İzmir'de Metin Oktay'ı buldu. Metin'i İzmir'den koparmak zordu, ayrıca pahalıya mal olacaktı. İstanbul'a döndü ve idarecilere "Kulübü satın, Metin'i alın" dedi. Biraz zahmetli de olsa Kral, Temmuz 1955'te Galatasaraylı oldu. Galatasaray'daki künyesine 1963'ten 1988'e kadar çeyrek asır kırılamayan gol rekoru, 6 gol krallığı, 2 Türkiye Ligi şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yazdırdı.

“AĞLARI DELEN GOL”

Önce ağları deldi Metin Oktay. Profesyonel ligin ilk sezonunda iki grubun lideri Fenerbahçe ve Galatasaray'ın eleme usulü oynayacağı maçlar şampiyonu belirleyecekti. İlk maç 10 Haziran'da Dolmabahçe'deydi. 37. dakikada sol kanattan ilerleyen Metin Oktay, Fenerbahçeli Naci Erdem'i geçti ve sert bir vuruşla topu manda lakaplı Özcan Arkoç'un koruduğu kaleye gönderdi. Top ağları delerek dışarı çıktı. Maçın Yugoslav hakemi önce aut kararı verdi. Galatasaraylı futbolcuların itirazıyla ağlar kontrol edildi ve topun ağları delerek dışarı çıktığı anlaşıldı. 10 Haziran 1959 "ağları delen golün atıldığı gün" olarak tarihe geçti...

“GALATASARAY DAHA VEFALI”

Ağları deldiği sene babasını kaybeden Metin Oktay İzmirspor başkanının kızı Oya Sarı ile evlenmişti. İzmirspor, yeni bir transfer teklifi yapmış, Kral kabul etmemişti. İzmir'e dönmesini isteyen ve "Ben mi Galatasaray mı?" diye soran eşine de "Galatasaray, o daha vefalı yanıtını vermişti... Metin Oktay'ın reddettiği başka bir takım da Fenerbahçe'ydi. Fenerbahçe'nin zengin yöneticilerinden Müslim Bağcılar, ona açık çek uzatıp istediği rakamı yazması istemiş ama Metin Oktay'ın yanıtı net olmuştu: Bizi sevenlere ihanet etmeyelim baba...

METİN SAHAYI TERKEDİYOR

Yalnız bir kez oyundan atıldı. 3 Mart 1968’di. Yine Fenerbahçe maçıydı. Saha içinde Çarli lakaplı Yılmaz'a, "3-0 öndesiniz. Artık tekme atmayın da tatlı tatlı bitsin şu maç" dedi. Çok geçmedi. Bir hava topu mücadelesi sonrası Metin yine yerdeydi. Yılmaz Şen'in hareketine sinirlenen Metin Oktay yumruğu salladı. Avusturyalı hakem Wöhrer, Kral'ı oyundan attı. Fenerbahçeliler, Metin Oktay'ın oyundan çıkmasına sebep olan Yılmaz'ı ıslıkladı, başı önde soyunma odasına giden Metin Oktay'ı ise ayakta alkışladı.

AYRILIK KISA SÜRDÜ

Galatasaray günlerinde namı yurtdışına da yayıldı. Birçok teklif geldi ama o Şükrü Gülesin ve Bülent Eken'in de forma giydiği Palermo'yu seçti. 1961-62 sezonu devam ederken dönmek istedi Metin. Galatasaray taraftarı da onu istedi. Ancak Galatasaray'ın maddi durumu hiç de iyi değildi. Yardım kampanyaları başlatıldı Metin için. Beklenen oldu, Metin sezon sonunda yeniden Galatasaray'a döndü.

"SAHİ Mİ METİN?"

FUTBOL yaşantısını 1969'da noktaladı Taçsız Kral. İzmir'de bir de Göztepe ile maç yapılacaktı ama o jübile maçını Fenerbahçe ile oynamak istedi. Ancak Fenerbahçeli yöneticilerin de ondan bir isteği vardı: Dünya gözüyle seni Fenerbahçe forması giyerken görmek istiyoruz. Gazeteler jübilenin bir hafta öncesinden itibaren Metin’le ilgili büyük büyük haberler yapmaya başladılar, Metin’in hayatı yazıldı, çizildi. Tercüman Gazetesi iki hafta öncesinden Metin’in Palermo’daki futbol günlerinde hayranlarından gelen mektupları yayınladı. Hazırlanan bir şilt, hafta boyunca Beyoğlu’ndaki Galeri Kristal’de sergilendi. Tercüman Gazetesi, “Sahi mi Metin, bu son mu?” başlığını attı.

"ARTIK FUTBOL YOK"

23 Ağustos 1969 günü oynanan jübile maçında para atışının ardından iki ezeli rakibin iki dev ismi Metin Oktay ve Can Bartu formaları değişerek maça başladı. Metin Oktay Fenerbahçe, Can Bartu Galatasaray forması giydi. İlk 10 dakikanın ardından Metin ve Can yeniden kendilerine ait formalarla sahadaki yerlerini aldı. Metin Oktay 1-1 biten maçın 55. dakikasında yerini Feridun'a bırakarak jübilesini yaparken, 217 gole imza atan taçsız kral olarak son kez tribünleri selamladı... İslam Çupi maç yazısında “Beyler bundan sonra bilet almak için birbirinizi boşuna çiğnemeyin. Çünkü burada artık futbol oynanmayacak” sözleriyle uğurladı Kral’ı...

TAÇSIZ KRAL

Futbolculuğu döneminde hayatının anlatıldığı Taçsız Kral filinde başrol oynadı Metin Oktay. Dönemin Galatasaraylı oyuncuları, özellikle Gündüz Kılıç, Ayten Gökçer, Ajda Pekkan ve Gönül Yazar da Metin Oktay’a filmde eşlik etti. Jübile sonrası "Top ve Ben" isimli bir de kitap yazdı. Jübilesinden sonra top oynamaya devam etmesini isteyenlere karşı Necmi Tanyolaç “Krallar palyaço olmaz” yazısı yazdı. Necmi abisini dinledi, dönmedi. Ertesi günlerde Amerika’da tedavi gördü ve alkolü bırakma kararı aldı. Amerika'dan dönüşüyle birlikte Galatasaray'da Tomislav Kaloperovic'in yardımcılığını yaptı. 1972-73'te bu kez aynı isimle Bursaspor'da görev yaptı. Yugoslav hocanın gidişiyle teknik direktörlüğe getirildi. Bursa sonrası İstanbul'a Galatasaray yöneticisi olarak döndü.

SON GOL HAYATA…

13 EYLÜL sabahı Türkiye, Metin Oktay'ın ölüm haberiyle uyandı. Taçsız Kral, Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazasıyla hayata veda etmişti. Beyefendiği ve centilmen kişiliğiyle hatırlanacak Kral son golünü hayata atmıştı…

SAMİ YEN’E SON VEDA

Kral'ın cenazesi ölümünün ertesi günü son kez Galatasaray'ın mabedi Ali Sami Yen Stadı'na getirildi. Kral son kez tribünleri selamladıktan sonra Topkapı Kozlu Mezarlığı'nda defnedildi.

​Galatasaray.Org

 
Çoğu kişiyi Galatasaray lı yapan adam , ruhu şad olsun.

Aklıma arada gelir acaba öldürüldü mü diye , kaza planlı mıydı falan filan
 
Son düzenleme:
Üst Alt