Testosteron Seviyesi Müzik Tercihlerini Belirliyor | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Testosteron Seviyesi Müzik Tercihlerini Belirliyor


1031884282.jpg

Japon araştırmacılar, testosteronun müzik tercihlerinde etkili olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre testosteron seviyesi yüksek erkekler rock müzik veya ağır metal gibi 'basit' müzik türlerini dinlemekten hoşlanıyor. Tam tersi durumdakiler ise klasik müzik veya caz müziği tercih ediyor.

Japonya'daki Nagasaki Üniversitesi'nden araştırmacılar bir ilke imza atarak müzik zevkinin biyolojik temellerini ortaya koydu ve erkeklerin cinsiyet hormonu olan testosteronun müzik tercihlerinde etkili olduğunu açıkladı.

'Personality and Individiual Differences' (Kişilik ve Bireysel Farklılıklar) dergisinde yayınlanan araştırmayı yürüten ekip, çoğunluğu öğrenci 39 kadın ve 37 erkeğe fazla bilinmeyen 25 şarkı dinletti ve hangisini ne kadar beğendiklerini sordu. Araştırma kapsamında ayrıca testosteron seviyelerinin ölçümü için katılımcılardan tükürük örnekleri de alındı.

Bunun sonucunda testosteron seviyesi yüksek çıkan erkeklerin rock ve ağır metal gibi 'basit' müzik türlerini daha çok sevdiği anlaşıldı. Araştırmacılar bunun nedeni olarak ise testosteronun insanları hakimiyet kurmaya yönlendirmesini, bunun da isyankarlığa yol açabilecek olmasını gösterdi. Nitekim araştırmada testosteronun, beynin duyguları kontrol eden bölümü olan amigdalayı etkiliyor olabileceği görüşünde.

Öte yandan testosteron hormonu az çıkanların genellikle klasik ve caz müzik türlerindeki şarkıları tercih ettikleri görüldü.

Daily Mail Online
@MailOnline

People who love soft rock and heavy metal have higher levels of the hormone http://dailym.ai/2DQuiPm
22:11 - 21 Oca 2018
ftPoCRpC


​​Bu arada kadın katılımcılardaki testosteron seviyesi düşük olduğu için araştırma erkeklerle sınırla kalmış oldu.

Sputnik
 
Heavy metal nasıl basit oluyor ya. Ellerine gitarı alıp herhangi bir John Petrucci solosu veya Anastasia, Holy Wars, Master, Through the Fire and Flames sololarını falan çalmayı denesinler bakalım kaç yıllarını alacak.
 
''araştırmayı yürüten ekip, çoğunluğu öğrenci 39 kadın ve 37 erkeğe''

Müthiş bir araştırma olmuş gerçekten basit bir anket bile 100 kişiden az olmuyor :D
 
Burada büyük bir yanlış anlaşılma var. Basit kelimesi çok ama çok yanlış bir çeviri. Bilimsel yayının adı: "Negative correlation between salivary testosterone concentration and preference for sophisticated music in males." Yazıyı biraz incelediğimizde jazz, blues gibi türler için "sophisticated", diğer türler içinse bunun dışındakiler anlamına gelecek şekilde "unsophisticated" kullanılmış.


Müzik 3 ana türe ayrılır birçok otoriteye göre:
Sophisticated (Sofistike ya da bilge diyebiliriz) = Klasik, blues, jazz, opera bu sınıfa girer.
Heavy (Bildiğimiz testesteronun ana yurdu olan testisler gibi ağır anlamına gelir) = Rock, heavy metal burada bulunur.
Rebellious (İstersen dağlar yerinden oynar, aşkına isyankar demektir. = Rap, reggae gibi türler bu sınıftadır.


Sofistike sınıfına girmeyen müziği basit diye çevirmek, dalalettir.
 
Üst Alt