Türkiye Uzay Ajansı’nın Merkezi Ankara’da Olacak | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Türkiye Uzay Ajansı’nın Merkezi Ankara’da Olacak


1037185780.jpg
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye Uzay Ajansı’nın merkezi Ankara’da olacak. Hukuki hazırlıklarımızı tamamlayarak, teşkilatı hızla kurmayı planlıyoruz" dedi.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde düzenlenen Türkiye Uzay Ajansı Milli Uzay Çalıştayı Programı'nın kapanış oturumunda konuşan Varank, milli uzay programı çalıştayında gün boyu ortaya konan farklı fikir ve önerilerin, gelecek dönem yol haritasını şekillendirmede önemli bir rol oynayacağını belirtti.


''ORADAYDIM' DİYEBİLECEĞİMİZ BİR İŞİN BAŞLANGICINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ'

Bugün hep birlikte bir ilke şahitlik etiklerini vurgulayan Bakan Varank, " 'Oradaydım' diyebileceğimiz, çocuklarımıza ve torunlarımıza gururla anlatacağımız bir işin başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulması yirmi yılı aşkın süredir konuşulan bir husus. Bayrağında ay yıldız olan bir ülke için aslında ne kadar geç kalınmış değil mi? Dolayısıyla, bakanlığa gelir gelmez bu konu ilk gündem maddelerimizden biri oldu. Kısa sürede hazırlıklarımızı tamamladık, tüm tarafların mutabakatını alarak ajansımızı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurduk" diye konuştu.

'DAĞINIK HALDE OLAN UZAY VE UYDU TEKNOLOJİLERİ FAALİYETLERİ TEK ELDEN KOORDİNE EDİLECEK'
Bakan Varank, Bakanlığın ilgili kurumu olan Türkiye Uzay Ajansı’nın merkezinin Ankara’da olacağını aktararak, hukuki hazırlıkları tamamladıktan sonra teşkilatı hızla kurmayı planladıklarını kaydetti. Ajansın, Türkiye'yi uluslararası arenada temsil edeceğine dikkati çeken Varank, yurt içi eşgüdüm ve yönetişim görevinin de çok önem verdikleri bir konu olduğunu vurguladı. Varank, dağınık halde olan uzay ve uydu teknolojileri faaliyetlerinin artık tek elden koordine edileceğini, böylelikle farklı kurumların benzer projelere kaynak ayırmasının önüne geçileceğini anlattı.


'GÜÇLÜ BİR YÖNETİŞİM MODELİ İÇİNDE ÇALIŞACAKLAR'

"Uzay teknolojilerine ilişkin projelerde rol oynayan, enstitülerimiz, üniversitelerimiz, firmalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, kamu idarelerimiz, yani tüm paydaşlarımızla Türkiye Uzay Ajansı güçlü bir yönetişim modeli içinde çalışacaklar." diyen Bakan Varank, şunları kaydetti:

Fırlatma teknolojilerinden yer istasyonlarına, elektronik istihbarat uydularından küresel konumlama uydularına milli teknoloji hamlemizin stratejik adımlarına ajansımız öncülük edecek. Şu an devam eden Türksat 6A haberleşme uydu projesi, metre altı çözünürlüğe sahip imece uydusu ve Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi (MİYEG) yer istasyonu gibi stratejik projeler ajansın desteğinde daha etkin ilerleyecek.


'ÇARPAN ETKİSİ OLUŞTURUYOR'

— Şunu her daim akılda tutmak gerekiyor; bu işin çok ciddi bir ekonomik boyutu da var. Biliyorsunuz havacılık ve uzay teknolojileri, hem birçok alt sektörle kesişiyor hem de yaygın ve güçlü teknolojileri içinde barındırıyor. Dolayısıyla, bu alanda kazandığınız bir yetkinlik, ilgili alt sektörlere de ciddi geri besleme sağlıyor. Geliştirdiğimiz teknolojiler sosyo-ekonomik kalkınmaya büyük çapta katkı sağlıyor. Adeta bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor. Tabii işin daha da güzel yanıysa, bu etkinin yüksek katma değerli alanlarda olması ve bizi uluslararası rekabette yukarılara hızla taşıması.

Sputnik
 
Bence istasyon Cumhurbaşkanı kulliyesinde olmalı , launch button Reisimizin ofisinde yer almalı , güvenlik gerekçesi olarak.
 
bu uzay ajansı sanmıyorum ki bir füze imal edip, yörüngeye bir uydu yerleştirsin..

bir gözlem evinden öteye gidemeyeceğini düşünürsek, ankara da kurulması ne kadar mantıklıdır ?

Türkiye'deki Gözlemevleri :

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Ege Üniversitesi Gözlemevi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi

Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) (Erzurum)

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi (Samsun)

Çukurova Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER) (Adana)

Erciyes Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYBİMER) (Kayseri)

Gözlemevi mantığı ile hareket edersek, Ankara, izmir , istanbul gibi şehirler, nufus ve ışık kirliliği nedeniyle pek uygun değil.

şahsen bu uzay merkezinin, yandaş akrabalarına maaş bağlanacak bir kurum olmasa, başkentin tercih edileceğini düşünmezdim.
olması gereken, doğudaki daha karanlık ve çevre kirliiğinin daha az olduğu illerin seçilmesiydi..

bir diğer alternatif ise;
Türkiye'nin birçok zirvesinde yapılan ölçümler sonunda, gökyüzü gözlemlerinin yapılabileceği en karanlık noktanın, Isparta'nın Yenişarbademli ilçesindeki 1700 rakımlı Melikler Yaylası olduğu belirlendi.
 
Üst Alt