van'da 250 yıllık peynir bulunması | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

van'da 250 yıllık peynir bulunması


Van kahvaltısının vazgeçilmez tatlarından olan otlu peynirin 250 yıl önce de küplerle yere gömülerek saklandığı ortaya çıktı.



6(76).jpg


PEYNİR KÜPLERİ BİZİ HEYECANLANDIRDI
Kaledeki Arkeolojik kazıya başkanlık yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, küplerin kendileri için çok değerli bir bulgu olduğunu belirterek,"Mimari buluntular kadar bu sene kalede bulduğumuz 4 küp bizi şaşırttı. Kalenin seyir köşkünün hemen altında mutfak olarak kullanıldığını değerlendirdiğimiz bölümde yan yana 60 santimetre uzunluğunda 4 küp bulduk. Biri kırık olan küplerin diğerlerinin ağzı toprakla kapatılmıştı. Küplerin içinde tortulaşmış ve kireçleşmiş peynir kalıpları var. Bunu ayrıca üniversitemizde ilgili birimlerce de inceleteceğiz" dedi.



 
Bilinen En Eski Peynir 3.800 Yıllık Bir Mumyanın Yanında Bulundu

Dünyanın en eski peyniri, Çin’in Taklamakan Çölü’nde bulunan ve yaklaşık 3.800 yaşında olan mumyaların bedenlerinde keşfedilmiş olabilir.
Araştırmacılar yeni keşfedilen peyniri, 2002 ve 2004 senelerinde, Ordek Nekropolü olarak da bilinen Xiaohe Mezarları’nın kazıları esnasında ortaya çıkardılar. Bu mezarlar, hava ile oluşacak temasın engellenmesi için inek derisi ile kaplanarak mühürlenmiş ve ters dönmüş kayıklara benzeyen geniş, ahşap tabutlarda gömülen yüzlerce mumyayı barındırıyordu. Araştırma ekibi, çeşitli mezarlarda bu peynirin 1 cm ile 2 cm arasında değiştiğini, mumyaların boyunlarını ve göğüslerini süslediklerini fark etti.
Kimyasal analiz, bu tarihi peynirin üretiminin “cheddar” gibi sert peynirlerin üretiminde kullanılan “rennet” adlı bir enzim gerektirmediğini ortaya çıkardı. Üreticiler, bu peyniri muhtemelen kefir gibi içeceklerin yapımında hala popüler olan Lactobacillus ve Saccharomycetaceae gibi mikroplarla mayalandırıyorlardı. Bunu desteklemek için araştırmacılar, kendi üretmiş oldukları kefir ile bulunan peyniri kıyasladılar. Kefirin kimyasal ve bakteriyel birleşiminin, mumyalarla beraber gömülen ürüne, yani peynire uyduğunu buldular.
Bulunan peynir, (korunması daha kolay olan) normal salamura peynirden daha az tuzluydu. Bu bulgu, peynirin üretildiği anda tüketilmesi amacıyla yapıldığını ve uzun mesafe ticaretleri için elverişli olmadığını ortaya koyuyor. Bu tarz fermente peynirler, eski çağ insanlarının bağırsakları için prebiyotik yararlar sağlamış olabilirler, hatta bunun yanı sıra, hayvan güdümünün baskın bir yaşam biçimi haline gelişinin nedenini de açıklayabilirler. “Kefirden elde edilen kanıtlar, yerel nüfusun laktoz intoleransına rağmen, sütün neden Doğu Avrasya’dan yayıldığını anlamamıza yardım ediyor” diye belirten araştırmacılar peynirin muhtemelen lezzetli olmasının yanı sıra, kolay sindirilebilir bir özelliğe de sahip olduğunu belirtiyorlar.

cheese-mummy.jpg


https://www.livescience.com/43782-mummies-have-oldest-cheese.html

https://arkeofili.com/?p=10412
 
Her türlü mayalı/mayasız süt ürünü itina ile götürülür..:cigara::cool:
Tabii ki hijyenik ve olması gereken kurallara göre üretildiği ve türüne göre yeterince olgunlaştırıldığı sürece..:ka:
 
Üst Alt