deprem için alınacak önlemler (bireysel) - Sayfa 2 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

deprem için alınacak önlemler (bireysel)


Eşiniz ve çocuğunuza gore farklı senaryolar hazırlanabilir. Deprem çantası hazırlamak, yatağın başına düdük koymak, mukavemeti yüksek esya bulup çökmek akla gelen kolay fikirler ve çesitlendirilebilir ama Sizin ve ailenizin hayatta kalma senaryolarına gore kafanızda en az 5 farklı senaryo oluşturmanız gerekli. Örneğin: Deprem oldu herkes hayatta çocukları okuldan ivedilikle kim alacak?(unutmayın ki okulda olan öğretmende kendi cocugu icin okuldan ayrılacak) çocukları aldın eşinle nerede bulusacaksin?( iletişim kopmus olacak ) Kaç saat eşini bekleyeceksin? Örneğin 3 saat karar kıldın 3 saat sonra rotan neresi olacak?( belki bağ evin yada memleketin ) Yetişememe durumunda eşinin buluşma noktanı pas gecip rotaya gideceğini bilmesi gerekli vs.(Arabayı mutlaka çıkış yönüne çekin+yiyecek,su,kıyafet yedekleyin) bunun gibi değişkenli senaryolar inanın o panikte hayat kurtarır. Kafada kurulan senaryolar hep enkaz altına göre oluyor asıl koşuşturma ve panik hayatta kalıp dışarda kalma durumunda başlıyor.

Inlesin Tüm Ülke Zaferinle Şanlı Galatasaray
 
Merkezussu 40 km uzaklıkta 1 binanın yıkıldığı bir yerde altyapı üstyapı sağlamdı, ilk gün benzin bitti. Park edecek boş alan bulamadık. Trafik tikaliydi. Yollar gocmustu. 4 tarafımızda ilçeler yıkıldığı için çıkış yoktu hala daha zor. Muhattap bulamıyorsunuz. Aynı durum İstanbul'da olsa kurtuluş çok daha zor. Allah korusa birşey olmasa bile sonrasında şartlar daha zor. Çoğu araba hasar görmüştü yolda gördüğüm kadarıyla. Adamın tavanı yok. Çarşaf gerip yola çıkmış. Mümkünse, bölgeden taşının. Tasinsmiyorsaniz arabanız varsa ve zarar gormemisse bı nebze şanslısınız. Yollar açılana kadar açık bı alanda park edip bekleyin, benzin alabiliyorsaniz ilk günden alın fulleyin. Bizde bitmişti ilk günden. Yollar acik olsa bile emin olmadan çıkmayın. Bir sürü teker patladı ters dönen araçlar oldu. Arabada beklerken havalandırın aracınızı. Klima her zaman açmayın. Evinize girmeyin. 5 kilo altininiz olsada girmeyin. 2. Deprem oldu çoğu kişi içerde yakalandı. Mümkün mertebe aracınızı kilitli tutun. Kalabalık alanlarda durun(güvenli) telefonunuzu ve benzininizi boş yere harcamayın. Evden çıkarken en yakınınızda giyilebilecek ne varsa alıp çıkın. Uzaktaki şeylerle uğraşmayın. Telefon elbise. Olursa cüzdanınız. Yatağınızın kenarında bulunsun. Merdivenlere dikkst edin. Merdivenler daha kolay yıkılıyor. Pencereden atlamayın. Hoş akrabalarımin cocuklarini 2. Kattan aşağı atmış kendisi atlayamadan bina çökmüş. Çocuklar ve eşi kiriklarla yaşıyor ama kendisi vefat etti. Kitaplık vs uzak durun, sabitleyin herşeyi.
 
Tavan üstünüze çökünce deprem çantası mı kurtaracak sizi? Depreme en iyi önlem binanın kendisi. Risk tespiti mutlaka yapılmalı. Her bölgenin sarsıntı şiddeti ve zemininden kaynaklı bir risk faktörü var. 7.8 lik bir deprem ülkenin her yerinde olmaz. Ama 7.2 gibi depremler bir çok yerde mümkün. Zeminler de fark yaratıyor risk faktörünü.

Ev içi önlemler olarak çelik deprem box'larindan başka bir şey güvenli değil.
 
Arkadaşlar dolapları duvarlara monte etmek. Yıkılmayan evlerde bile ciddi hasar bırakıyor. Üstüne dolap düşüp dakikalarca altından kaçamayan, odanın kapısının önüne dolap düşüp kaçamayan çok kişiyi gördüm. Bina yikilmasa bile orada mahsur kalma korkusu ölüm kadar korkunçtur. Benim evin holünde iki büyük dolap var. Düşse kacamazdik. Yeniden evim olduğunda yapacağım ilk şeyin bu olmasına dikkat edeceğim. Konya gibi depreme uzak bir kentte yaşasam bile bunu yapacağım.
 
Üst Alt