FIFA "Elle Oynama" Kuralını Değiştiriyor! Saat Modeli | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

FIFA "Elle Oynama" Kuralını Değiştiriyor! Saat Modeli


Futbolda her zaman büyük tartışmalara yol açan elle oynama konusunda FIFA'dan tarihi bir değişiklik geliyor. Dünya futbolunun patronu, yapılacak yeni düzenleme ile elle oynamalarda "niyet" konusunu tamamen kaldırmayı planlıyor.

2378224_810x458.jpg

Spor Toto Süper Lig de dahil olmak üzere dünya futbolunun en tartışmalı konularından birisi olan "elle oynama"de FIFA'dan devrim gibi bir değişiklik geliyor.

Almanya'nın önde gelen gazetesi Bild'de yer alan habere göre FIFA, yapılacak yeni düzenlemeyle "elle oynama"da niyet tartışmalarını sonlandırmayı hedefliyor. 2019-2020 sezonundan itibaren uygulanmaya başlayacak yeni kurala göre, hakemler artık "niyet"e değil, kolun pozisyonunu dikkate alacak.


2378224_132a061ed5db84cba88f101f61c0460a.jpg

İŞTE YENİ KURALIN AYRINTILARI

Haberde saat kadranı şeklinde yapılan grafiğe göre 9, 10, 11, 12, 1, 2 ve 3 arasındaki bölgelerde eller havaya kalkık şekilde topa müdahale edilirse hakem tartışmasız şekilde "elle oynama" kararı verecek.

8-9 ile 3-4 arasındaki pozisyonlarda değerlendirme hakeme bırakılacak. Hakemin, "elle oynama" konusunda takdir hakkını kullanacağı tek bölgeler burası olacak.

4, 5, 6, 7 ve 8 arasındaki bölgede ise top oyuncunun eline gelmesi halinde ise kollar normal konumunda sayılacak ve düdük çalınmayacak.

FIFA'nın yeni kuralı hakkında Bild'e konuşan eski hakem Thorsten Kinhöfer, konuşulan yeni kuralın karmaşık gözükse de uygulamasının kolay olacağını belirterek "Niyeti okumak çoğu zaman zor oluyor" ifadesini kullandı. Kinhöfer, elle oynamada penaltı yerine ceza sahası dışından serbest vuruş verilmesinin de düşünülebileceğini ifade etti.

FIFA'NIN MEVCUT KURALI NE DİYOR?

Futbol oyun kurallarını belirleyen IFAB'ın mevcut elle oynama kuralına göre dikkat edilen noktalar şöyle:

  • Elin topa doğru hareketi
  • Rakip ve top arasındaki mesafe
  • Elin pozisyonu
 
Marcao'nun pozisyonu 8-9 ve 9-10 arası bir durum oluyor da orada ele çarpmıyor ki top göğüs meme ucu ile omuz arasında bir bölgeye çarpıyor hakem malı penaltı verdi ya
 
Bence hazir VAR gelmisken bilerek veya bilmeyerek eger pozisyonu kesiyorsa penalti olmali. Fakat mesela top ele carptiginda, o top ele degmese bile tehlikeli pozisyon yoksa devam etmeli. Ayrica kollar kapaliysa yine devam etmeli
 
tamamen kaosa döner, hele de çizgiden savunma oyuncusu tarafından elle çıkarılan bir top olursa. Sonuçta her müdehale ayakta olmuyor, farklı pozisyonlara girebiliyor oyuncular. Mesela şuta karşı kafalarını korumak için kendilerini sakınabiliyorlar, dizlerini kırıp yarı çömelmiş vaziyette olabiliyor. Bence el açıksa kasti ya da bilerek farketmeksizin el var olarak yorumlanmalı.
 
arkadaslar dedigi gibi cok sacam olur.. her pozisyonda kollarimi vucudumun yaninda tutup topun gecme imkanini kisitlarim nasil olsa penalti yok..hatta gole giden topta bile kendimi oyle bir pozisyon veririm ki kolum yanimda normal sekilde dursa bile bu kurallara gore birsey yok sayilacak.
 
el vucuda yapışık ve bitişikse, 1 metre mesafeden top geldiyse düdük çalınmasın sadece.
4-5-6-7 şeklinde topa dokunan net görülüyor, kimse elini öyle açarak topa dokunmuyor zaten.
bu kural gelirse defans oyuncularıda bir nevi kaleci olur.
 
"El mi topa gitti, top mu ele?" tartışmasından bıkan FIFA'dan yeni adım... Futbol oyun kurallarında yapılacak yeni düzenleme ile elle oynamalarda "niyet" konusunu tamamen kaldırılıyor...

Elle oynamalardaki penaltı tartışmaları sonunda bitecek. Futbolda her zaman büyük tartışmalara yol açan elle oynama konusunda FIFA'dan tarihi bir değişiklik geliyor.
FIFA elle oynama kuralı uygulamasına yeni bir yorum getiriyor.
Saat modelini esas alan FIFA'da genel olarak artık bel üstündeki el temasları "elle oynama" kapsamında ele alınacak bel altındaki temaslar ise "elle oynama" olarak değerlendirilmeyecek.

Alman Bild gazetesinin haberine göre, elle oynama kuralında artık futbolcunun elinin havada olup olmaması esas alınacak.

Yeni uygulamaya göre oyuncu, topla temas anında saat 8-9 yönü ile 3-4 yönünde ellerini açmışsa bu bir ihlal sayılacak.


İŞTE FİFA'NIN SAAT GRAFİKLİ EL HARİTASI

el,XLi5ICVKSkSn53kFgzqMYg.jpg




Eğer futbolcunun elleri saat 4 ila 8 aralığındaysa bu el sayılmayacak.
(Bu kural kasti elle oynama pozisyonu haricinde geçerli olacak.)

El sayılacak pozisyonlar: 1,2,3,9,10,11,12

El sayılmayacak pozisyonlar: 4,5,6,7,8


FİFA elle oynama pozisyonları için çok önemli değişikliğe gitti
 
Doğru uygulama ama bunun da net bokunu çıkarırız. 8 mi 9mu tartışmaları görür gibiyim :)

8.999 diyerek savunan Erman Toroğlu kur.... 9.0111di diyen Ahmet Çakarlar.
 
Yok kafasından sekti, yok yakın mesafeden geldi, yok iyi niyetli gibi zıcmıklar kaldirilip ele gelen her top penalti olarak degerlendirilmeli.
 
Hala karisik.Topcular yerden gelen topa bilerek olmamis gibi dokunabilir.
Bilerek yapsa bile penaltı verilmiyor bu yeni uygulamaya göre.

Yeterki o 9luk seviyesinde olmasın eli ve kolları.

Tartışılır bu kural çok ha. Adam bir nevi kalecilik yapma durumuna girebiliyor kolları ve elleri ile bir noktaya kadar.
 
Bilerek yapsa bile penaltı verilmiyor bu yeni uygulamaya göre.

Yeterki o 9luk seviyesinde olmasın eli ve kolları.

Tartışılır bu kural çok ha. Adam bir nevi kalecilik yapma durumuna girebiliyor kolları ve elleri ile bir noktaya kadar.
Bilerek yaparsa veriliyor yaw öyle sey mi olur. Usttekiler bilincsiz de olsa verilecek, alttakiler sadece bilincliyse verilecek.
 
Üst Alt