Yunanlılar, hele de İstanbul kökenli olanlar, Roma İmp. nun mirasçılarıdır ve kendi mutfaklarına ait orjinal yemeklere sahip olmaları da, zaman içinde civar toplumlardan birtakım yemekleri mutfaklarına dahil etmeleri de çok doğaldır. Sonuçta köklü ve zengin bir imparatorluktan bahsediyoruz...Aynı şekilde Osmanlı mutfağına Rum-Fars-Arap mutfaklarından eklentiler yapılmamış olması mümkün mü?..
Hele mezeler konusunda istanbul Rumları ile kimse yarışamaz. Nevizade' nin en meşhur meyhanelerinin çoğunun ilk sahibi Rum' dur, benim de gidip çok beğendiğim, hala Rum ismiyle devam eden de var...
Kokoreçin Yunan veya belki Arnavut yemeği olduğuna dair kanıtların daha ağır bastığını söylemişti, kokoreçsever 'gurme tipli
' bir arkadaşım. Orta Asya' ya dayandırma gayretleri biraz zorlama gibi duruyor. Varsın o da onların olsun yav; dert etmeye değmez...
Yoğurt Türklere aittir, 'yoghurt' ismiyle kendilerinin imiş gibi pazarladıları şey, bir çeşit süzme yoğurttur.
Türk tatlısı olarak resmen tescillenmiş olan baklavanın durumu biraz karışık aslında. İran ve ağırlıklı olarak da Suriye' ye ait olduğuna dair rivayetler var ki Orta Asya Türklerinde 'tatlı' kavramının olmadığı söylenir, Araplarda ise tatlı, bir kültürdür adeta. Sahiplenmeye çalışan Yunanlılarla ise hiç alakası olmadığı kanıtlanmış...