Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz'' - Sayfa 9 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''


Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



tamam da 4-3-3 diyoruz burada biz. ne alakası var şimdi Fener'le ve Aurelio'yla? 5 hücumcunun arkasına Selçuk'u koyuyorsan, bu işin olmayacağını bilmek zorundasın.



3LÜ 5li değil olay senin 3lü forvet lolsa bile ön libero mevkiini basite indirgemen.



İyi konun özüne yine vurgu yapalım 4-3-3te ön liberonun hayati önemi var ve orada oynayacak adamın üst düzey olması makbul.



Essien 38 milyon euroya gitti chelseaye yaya toure için bugün 25 milyon eurolardan söz ediliyor çünkü bu adamlar 4-3-3 oynayacaksanız biçilmiş kaftan ve bu sistemlerde hayati önemleri var.
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



3LÜ 5li değil olay senin 3lü forvet lolsa bile ön libero mevkiini basite indirgemen.



İyi konun özüne yine vurgu yapalım 4-3-3te ön liberonun hayati önemi var ve orada oynayacak adamın üst düzey olması makbul.



Essien 38 milyon euroya gitti chelseaye yaya toure için bugün 25 milyon eurolardan söz ediliyor çünkü bu adamlar 4-3-3 oynayacaksanız biçilmiş kaftan ve bu sistemlerde hayati önemleri var.



Fernando 700bin €'ya gitti Porto'ya. Mehmet Topal'dan iyi olmadığını iyi biliyorum.
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



ayrıca günümüz futbolunun en önemli mevkisi ön libero mudur? en hayati bölgesi orasıdır evet. orada bir adam olmadığı düşününce tedirgin oluyorum. orası futbolun en can alıcı mevkisi, ancak orada oynayan adam takımın en yeteneksizi de olabilir. çok da sorun olmaz. alan koruyacak. top kapacak. topu kaptırmayacak. şu 3 özelliği var olan herkes orada oynar.



Mourinho aptal olmalı essiene chelseaye gelir gelmez 38 milyon saymış intere gider gitmezde muntariye 15 saydırmış.



O da biliyor ki bu tür adamlaraz ve nadir alınmak istendiğinde de çok para ediyor.



Bizde de en iyi oyuncu arda dışında en çok teklif alan topaldır everton,sevilla başka birini düşünmediler bizim takımdan.
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



Muntari'yi solda oynatıyor yalnız.



en son 4-3-1-2 takılıyordu Mourinho.



--------Cambiasso---------

-Zanetti-----------Muntari-



---------Suat-----------

-Okan-----------Emre---



ön libero farklı bişey. ;)
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



Muntari'yi solda oynatıyor yalnız.



en son 4-3-1-2 takılıyordu Mourinho.



--------Cambiasso---------

-Zanetti-----------Muntari-



---------Suat-----------

-Okan-----------Emre---



ön libero farklı bişey. ;)

Muntariyi solda oynattı doğrudur ama alır almaz değil porsmouthda ön liberoda görev aldı çoğu maçta.





Mourinho essienide sağda pynatıyordu çoğu zaman zaten.



Cambiassoyu en son stoper oynattı.



Ön liberonun ne olduğunu biliyorum bilmesm önemli bir mevki diye tutturmazdım.
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



Sonuç olarak gerçek şudur ki günümüz futbolunda ki hele 4-3-3te ön libero hayati önem taşır.



Oynayacak adamın kim olduğu da önem arz eder.
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



Şuanda lmaya kalksan ne kadar eder? bekle ve gör fernando kaç milyona nereye gidecek.



Mehmet Topal'a da 10 milyon € teklif ediyorlar ona bakarsan. :) hemen hemen aynı özelliklerde 2 oyuncu. Mehmet Topal tecrübesiyle ezerdi ancak CL'de iyi bir performansı var adamın, hakkını yemeyelim. Topal'ın bi önceki sezon bizde gösterdiği çıkışı, Fernando gösterdi bu yıl. gelişimleri ne yönde olur bilemem. şu anda Mehmet Topal daha iyidir ancak. ;)
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



Bir yazı paylaşalım bakalım.





HTSPOR.COM (GÖKHAN KARATAŞ)



Savunmanın önünde yer alan, ofansa katılan ama defansif özellikleriyle ön plana çıkan, yaratıcılığı kısıtlı, çok koşan, fiziği kuvvetli oyuncular... Futboldaki karşılığı defansif orta saha. Tepki çeken adıyla ön libero. Bazısı iyi oyun kurar, bazısı iyi şut atar, bazısı milimetrik oynar, bazısı gizli forvettir.



90'lı yılların ortasında tanıştık bu mevkiiyle. Görevleri; Rakibin pozisyonunu bozmak, defansı rahatlatmak, önde basmak, top kesmek, top dağıtmak ve takımı kontratağa çıkarmak. Ayrıca sürekli kademeye girmek ve maç içerisinde taktik gereği stopere geçmek gibi değişikliklere de hazır olmalılar.



Futbol değişiyor, Türkiye'de ön libero hastalığıdır gidiyor. Sayısı bir yetmedi, ikiye çıktı. Sistemin amacı önce gol yememeye dayanıyor. Bu anlayışın seyir zevkini etkilediği bir gerçek. Türkiye liginde Lucescu gibi teknik direktörlerin, büyük başarılarına rağmen zaman zaman eleştirilmesinin nedenlerinden biri, savunmanın önünde yine defansif özellikli oyunculara görev vermesiydi.



Ön libero kavramı, günümüz futbolunda en büyük gereksinim haline geldi. Türk Milli Takımı'nın yıllardır Mehmet Aurelio'ya alternatif bulamaması da bundan. Turkcell Süper Lig'de neredeyse tüm takımların sahadaki dizilişleri; 4'lü savunma, 2 ön libero, biri '10 numara' olmak üzere 3 orta saha ve tek forvet şeklinde. G.Saray ve F.Bahçe'nin ilk 11'ini tahmin etmek artık zor değil.



Avrupa ligleri ile ülkemiz futbolu arasında 'defansif orta saha' konusunda keskin farklılıklar var. Üst düzey takımlar, 'ön libero' anlayışını bizdeki gibi belli kalıplar içine sıkıştırmıyor. Chelsea'de Lampard-Essien, Liverpool'da Alonso-Mascherano, Manchester United'da Carrick-Scholes, Real Madrid'de Guti-Diarra, Inter'de Muntari-Cambiasso, Milan'da Gattuso-Pirlo, Barcelona'da Xavi-Toure ve Bayern'de Ze Roberto-Van Bommel hocalarının değişmezleri. İki isimden biri 'kesici' diğeri ise topu iyi kullanan ofansif yönü güçlü oyuncular olarak dikkati çekiyor.



Kadro istikrarından vazgeçmeyen Avrupa kulüpleri, "DM (Defansive Midfielder)" dedikleri bu mevkide oynayan futbolcularını elinde tutmada oldukça başarılı. Manchester'da Paul Scholes, Barcelona'da Xavi ve Real Madrid'de Guti takımlarının alt yapısından yetişti. Gattuso 1999'dan, Pirlo ise 2001'den buyana Milan'da. Lampard 7 sezondur Chelsea forması giyerken, Cambiasso 4 sezondur Inter formasını terletiyor. Claude Makelele'li 5 sezon boyunca bu bölgede sorun yaşamayan Chelsea, Fransız'ın PSG'ye gitmesinin ardından büyük sorunlar yaşadı.



Türkiye'de çift ön liberoyu benimseyip başarıyı yakalayan teknik ekipler de oldu. UEFA Kupası'nı kaldıran kadrosunda Suat ve Emre Bölezoğlu yer alan G.Saray, bu sezona kadar ön liberoda ciddi sıkıntılar yaşadı. Conceicao, Batista, Saidou, Petre, Volkan ve Inamoto'dan beklediği verimi alamayan G.Saray'da bu sezon Ayhan, Mehmet Topal ve Barış derda deva oldu.



Fenerbahçe, ezeli rakibinin yıllarca çektiği sıkıntıyla bu sezon tanıştı. Trabzonspor'dan 2003'de aldığı Aurelio'nun müthiş performansı ile Appiah'ın ilk yıllarındaki güzel futbolu sonucu bu bölgede 5 yıl başı ağrımayan sarı-lacivertliler, milli futbolcunun La Liga'ya gitmesiyle başarısızlığa ilk adımı attı. Yeni transferlerden ne Maldonado ne de Josico, Aurelio'nun yarattığı boşluğu dolduramadı.



Ön liberoda Tayfur Havutçu-Federico Giunti ikilisiyle 100. yılında şampiyonluk kupasını kaldıran Beşiktaş'ta da durum farklı değil. 2002-2003 sezonundan sonra bu mevkiide birçok oyuncu deneyen Beşiktaş teknik direktörleri, istedikleri verimi bir türlü alamadı. Okan Buruk, Ahmet Yıldırım, Koray, Fahri ve Kleberson hayal kırıklığı yaşatan isimler oldular. Bu sezonun ikinci yarısında Fabian Ernst'in gelmesiyle Beşiktaş adeta yeniden doğdu. Alman oyuncunun güzel futboluna Cisse de ayak uydurunca, Beşiktaş istediği sonuçları alarak ikinci sıraya yükseldi.
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



Bunuda okuyalım





Futbolun zaman içinde geçirdiği evrimin en son meyvesi ön liberolar. Özellikle üçlü savunma modelinin ortadan kalkmasından sonra sarkık libero olarak bildiğimiz kalecinin önünde defansın son adamı olarak bilinen mevki tarihe karıştı. Bunun yerine tandemin önünde ofansif özellikleri çok üst düzey olmasa da takımın hamallığını üstlenen ve rakip atakları defans bloğundan önce etkisiz hale getirmekle yükümlü ön libero kavramı ortaya çıktı. Ülkemizdeki birçok yazar bu kavrama karşı çıksa da özellikle Avrupa futbolunda ön libero nitelikli oyuncular gün geçtikçe değer kazanıyor ve takımların başarılarında önemli rol oynuyor.



Ön libero mevkisinin ne kadar önemli olduğunu günümüz futbolundan örnekler vererek açıklamak en doğrusu olur. Öncelikle Avrupa’nın önde gelen kulüplerini incelersek, Milan’da Gattuso, Bayern Münih’te Van Bommel, Chelsea’de Essien, Mancester United’da Carrick ilk aklımıza gelenler. Kamuoyunda bu tip oyuncuların takımın hucüm ritmini olumsuz etkilediğini ve futbolun daha çok defansif oynanarak seyir zevki vermediği bir ortamın oluştuğunu savunan kesimde çoğunlukta. Ancak atladıkları bir nokta var. Bugün dünyanın ofansif gücü en üst düzey takımı kim diye sorduğumuzda tartışmasız yanıt Barcelona. İşte bu Barcelona belirttiğimiz mevkinin önemini en çok bilen takımlardan biri. Yaya Toure, Barcelona’nın hamallığını yaparak belki de bize futbolu yeniden sevdiren hücumcuların defansif eksiklerini kapatarak takım içindeki dengeyi sağlıyor.



Önümüzdeki sezon büyük oranda Bayern Münih forması giyecek Tymoshchuk adından söz ettirecek.



Avrupa’nın önde gelen ekiplerinden Real Madrid’de bu mevki için 20 Milyon Euro’nun üzerinde bonservis ödeyerek Lass lakaplı Lassana Diarra’yı transfer etmişti. Bayern Münih önümüzdeki sezonun planlarını yaparken ilk hamle olarak Zenit’in önemli oyuncusu Tymoshchuk ile anlaşma yoluna gitti.



Ülkemizde ön libero mevkisinin önemini anlamamıza yardımcı olacak çok güzel örnekler var. Milli oyuncumuz Mehmet Aurelio Fenerbahçe’de yaşadığı önemli başarılarda çok önemli pay sahibi olmuştu. Takımdan ayrıldıktan sonra bu mevki için bir türlü çözüm bulamayan Fenerbahçe büyük sıkıntılar yaşadı. Güncel bir örnek vermek gerekirse, ligi şampiyon tamamlayan Beşiktaş ligin ilk yarısında 28 puan toplayarak 4 mağlubiyet almıştı ve ligde 6.sırada idi. Devre arasında yaptığı Fabian Ernst transferi ile bu mevkide istikrar sağlayan Beşiktaş 43 puan ve sadece 1 mağlubiyet alarak ligi şampiyon tamamladı. Avrupa takımlarının sürekli Mehmet Topal’ı izlemek için çaba göstermesi de bu mevkinin önemini bizlere gösteriyor.



Önümüzdeki dönem Avrupa futbolunda ön liberoların değerleri gittikçe artacak gözüküyor. Belki de mevkilerinin ön libero olmadığını düşünsek de Gerard, Lampard gibi oyunun 2 yönünü de çok iyi oynayabilen oyuncular futbolda bu mevkinin biraz daha başkalaşım geçireceğini gösteriyor. Ön liberolar içerisinde en çok göze batanların defansif özellikleri, yeri geldiğinde stoperlerin arasına bir sarkık libero gibi girerek son adam olabilme özelliklerinin yanında hücuma verdiği destek ile çok önemli görev üstlenenler olduğunu görüyoruz.



Modern futbolda dörtlü savunma sisteminin artık uygulanma anlamında %95’lere ulaştığı bir dönemdeyiz. Gördüğüm kadarı ile birkaç yıl içinde birçok takım dörtlü savunmanın kanat beklerinin önünde sağ açık ve sol açık gibi mevkileri rafa kaldırarak çift ön liberolu sistemi bu oranda uygulamaya başlayacaklar. Bunu yaparken de bu 2 oyuncudan birini oyunu iki yönü ile oynayabilen, diğerini de defansif libero özellikli oyuncalardan oluşturacaklar. Şu anda dünya da bunu uygulayan en uygun örnek olan Chelsea’ deki Essien ve Lampard gibi ikilileri çok fazla sayıda görmeye başlayacağız. Bu bilgiler ışığında oyun sistemleri konuşulurken artık 4-4-2, 4-3-3,4-5-1 gibi kavramların yerine oyunun aslında 4 parçaya ayrıldığını kabul edecek ve tahtaya 4-2-3-1, 4-2-1-3 gibi yeni kurgular yazacağız.
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



boş boş şeyler. ön libero mevkisinin önemli olduğundan bahsetmiş. sabahtan beri bunu diyorum ben zaten. :) ama mevki önemli sadece. takımın en yeteneksiz adamı da olsa belli bir kaç özelliği olduktan sonra orada sırıtmaz.



ayrıca üstteki yazıda Lampard-Essien, Xavi-Toure nedir? çift ön libero oynamıyor bu takımlar. Türk medyasının ve gazetecesinin dikkat çekmek amaçlı yazışları bunlar hep. ;)
 
Cevap: Rijkaard: ''Barış Özbek Yetersiz''



En önemli mevkii olduğunu kabul edip kim oynarsa sırıtmaz demek kadar saçma birşey yok tartışmak yersiz.
 
Üst Alt