Sonbaharda Hangi Balıklar Yenir? | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Sonbaharda Hangi Balıklar Yenir?


Palamut​

Eylül ve ekim aylarının en lezzetli balıklarının başında palamut geliyor.

Uskumru, torik ve orkinos ile aynı familyadan olan palamut; tavada, fırında ya da ızgarada pişirerek tüketilebilir.

1-palamut.jpg


Barbun / Barbunya​

Denizin en sevilen balıklarından biri olan barbun, sonbaharın tüm aylarında lezzetle tüketilebilir.

Fırında, ızgarada ya da tavada pişirebileceğiniz barbun, ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz’de yaşıyor.

2-barbun.jpg


Sardalya / Sardalye​

Eylül ve ekim aylarında oldukça lezzetli olan sardalye; tazeyken yenmesinin yanı sıra konserve olarak, tuzlanarak ve kurutularak da saklanıp tüketiliyor.

Özellikle Ege bölgesinde tüketilen sardalyanın küçüğü ise, papalina ismini alıyor.

sardalya


Lüfer​

Sonbaharın tüm aylarında keyifle tüketilebilecek bir diğer balık, lüfer.

Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’in en lezzetli balığı olarak da anılan lüfer; ızgarada, tavada ya da fırında pişirilebilir.

lüfer


Uskumru​

Sonbahar aylarında tüketilebilecek en lezzetli balıklardan biri olan uskumru; yağlıysa genellikle ızgara ve fırında pişirilir, ancak tavada kızartarak da tüketilebilir.

Uskumru


Çipura / Çupra​

Yalnızca ağustos ve eylül aylarında tüketilmesi tavsiye edilen çipura, Ege’nin en ünlü yerli balığı olarak da biliniyor. Bir deniz balığı olmasına rağmen çiftliklerde de yetiştirilen çipura, genellikle ızgarada ya da fırında pişirilerek tüketiliyor.

Çipura / Çupra


Kılıç Balığı​

Eylül ve şubat ayları arasında en lezzetli halini yiyebileceğiniz kılıç balığı; fırında, ızgarada ve tavada pişirilebilir.

Kılıç Balığı


Levrek​

Benekli ve bayağı levrek olmak üzere iki çeşidi bulunan levrek balığı, tüm denizlerimizde yaşamaktadır. Minekop ve eşkine ile aynı familyadandır.

Levrek


Tekir​

Barbunya familyasından olan tekir, denizlerimizin en değerli ve en leziz balıklarından biri. Dört mevsim yenebilen bir balık olsa da, en lezzetli zamanlarının Temmuz ile Ekim ayları arasında olduğu biliniyor.

Tekir


Yukarıdaki balıkların yanı sıra döneme ve bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak; kolyoz, orfoz, gelincik, torik, istavrit, kırlangıç, eşkine, izmarit, mercan, kofana, minakop, akya, sazan balığı ve hamsi gibi birçok balık çeşidini tüketebilirsiniz. (10layn)

hamsi
 
Lüfer yiyeceksiniz ama şöyle bir durum var.

Şu an göç yeni başladı iri lüfer hatta kofana bulmak mümkün.

Lüfer lezzetlidir ama kofana yani 40cm üstü biraz yağsız olur.

Ayrıca balığın havyar döküp dökmediği önemlidir.

Şu an göç yeni başladığı İçin iri balıklar enerji rezervlerini tükettikleri için ufak olanlara göre daha az lezzetli olabilir.

Sıcaklıklar düştükçe göç eden balık sayısı artacak, kasım Aralık aylarında daha da lezzetli olur balık ayrıca bir miktar çinekop ebatlarında balık boğaz çevresinde kalıp büyümek için avlanacak ve daha çok yağ depolayacak bu dönem 20-30 arası ebatlar saha lezzetli olacaktır ama gönül ister ki 25 cm altı hiç avlanmasın.

Havalar biraz saha soğuğudunda Aralık aylarında levrek öneririm.

Marmara deniz levreği bu dönemde daha lezzetli olacaktır


•quod erat demonstrandum•
 
Üst Alt