2023-2024 Sezonu Sistem ve Taktik Sohbet Başlığı - Sayfa 21 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
Aynı arkadaş başka bir entrysinde nasıl oynamamız gerektiğini yazmış;
artık her şey bittiğine göre ufak bir çıkarım yapmanın vakti geldi.
bu takım ne oynar? ne oynamaz? sorusunun cevabı aslında tribüne gidecek oyuncularda saklı...

lemina, andone, falcao, seri, nzonzi..
bu beş oyuncu 2019-2020 sezonu yaz transfer döneminde transfer edilen 5 oyuncu. bu oyunculardan birinin bile tribüne gönderileceğini hiç sanmıyorum. neden?

çünkü, andone sahada olmayacaksa bile kenarda oturması gereken bir adam. nihayetinde takımdaki adem büyük ile birlikte forvet özelliğine sahip tek oyuncu. bu yüzden mutlaka falcao'yu yedeklemesi açısından tribünde değil en kötü bench'te oturması gerekiyor.

falcao'yu bu hesabın içine hiç katmıyorum.

nzonzi, şu anda takımın savunma ile orta arasındaki bağlantıyı kuran bir nevi bağlantı parçası. ayrıca, oyunun savunma tarafına olan katkısı da ortada. diğer tarafta seri serbest 8 numara tabanlı possession oyunu için gerekli bir adam. çünkü henüz göstermemiş bile olsa nice de bolca yaptığı gibi alan açabilen, pas bağlantılarını sağlayan topla dribling yapabilen bir oyuncu. yani onunda tribüne gideceğini düşünmüyorum.

son dakika gelen lemina ise hocanın, özellikle 30 ağustos 2019 kayserispor galatasaray maçında ömer bayram'ı kullanmak istediği rol için transfer edildiğini düşünmekteyim. topun zaman zaman pas ile değilde koşarak taşınması, ceza sahası çevresinde etkili olunması bazen kanatlarda bir açık gibi oynanması istediği bir yapı var ortada. babel ile ömer'in yaptığı switch'leri lemina ile yapmasını istiyor. 4-1-4-1 deki beklerin durumu ortada iken buraya 8 numaraların kayarak, babel ve feghouli'nin merkeze gelerek şut tehditti oluşturması amaçlanıyor. statik kalan orta sahaya hareket getirmesi isteniyor.

bu durumda lemina'nın da tribüne gideceğini hiç mi hiç sanmıyorum..

şu anda bir check edelim kendimizi.
muslera, luyindama, marcao, falcao, nzonzi, seri, lemina, andone ile 8 kişiyi sabitledik.

donk'un hem stoperleri, hem orta sahayı yedeklemesinden dolayı tribünde oturması biraz lüks olur. çünkü hocanın yine 30 ağustos 2019 kayserispor galatasaray maçından sonra söylediği gibi bir kaç bölgede oynayabilen oyuncuları seviyor ve donk onlardan biri. 9. oyuncuyu bulduğumuzu düşünüyorum.

geriye kalan belhanda, yuto, mariano, feghouli ve babel...
bu 5 oyuncudan ikisi tribüne gidecek. peki hangisi???

biliyorum, burada yani bu topraklarda insanların 3'lü oynamak için 6 stoper 4 kanat beki gerektiğini düşündüklerini biliyorum. dünya futbolu farklılaştı dedikçe, eski ve kötü argümanlar ile dikte edilmeye çalışılan şeyler var ve ben bu dikteye karşıyım. bugün geldiğimiz noktada bize aslında benzeri bir şey söylüyor ; değişim!!

şu anki mevcut kadronun zayıf halkaları bekler.
beklerin durumu formsuzluk ile açıklanabilecek şeyler değil. geçen seneden beri aynı sorunların yaşanmasının nedenleri. bir nevi statik oyunun ve sağ kanat tabanlı hücumların sebebi..

onları denklemden iki türlü çıkarabilirsiniz. ya bir kanatta yerli bek kullanacaksınız. ya da 3'lü ye döneceksiniz.

şimdi tam bu anda lemina'nın sağ bek oynama ihtimali konuşulacaktır. böyle hareketli, merkezde topun yönünü belirleyebilen, çalım atma yeteneği olduğu kadar topu dribling ile taşıma yeteneği olan ortalama düzeyde bir şuta sahip adamı bek koridoruna hapsetmeyi doğru bulmuyorum. tabi bunu yapan adamın yani onu sağ bekte 7 maç kullanan adamın marcelo bielsa olduğunu da dip not geçeyim...

o yüzden bu mantıktan hareket ederek, babel'in de savunmasının belhanda'dan kötü olduğunu varsayarak onu ikinci forvet gibi düşünmeyi daha mantıklı buluyorum.

https://gss.gs/3Mo.jpeg

3-1-4-2 için homurtular başlayacaktır ancak savunma anlamında rakibi karşılarken 3-1-4-2'nin 4-4-2'ye döndüğünü unutmamak gerek. tabi ki bu oyunun oturması için zaman ve bol antrenmana ihtiyaç var. ama 4-3-3 veya 4-1-4-1 üzerinden bir takım kurarsanız bekleri kadroya almak zorundasınız. böylece belhanda, babel ve feghouli 3'lüsünden ikisini tribüne göndereceksin...

diğer seçeneğe geleyim.
bu seçenekte belhanda, babel ve feghouli 3'lüsünden biri tribüne gider. 4-4-2'nin güvenli sularına geçilebilir. özellikle ligde burada bir türk'ün olması daha mantıklı gibi ancak şener'in burayı doldurması şu an için pek kolay değil gibi.

o nedenle en mantıklısı 3'lü formasyonlardan biri üzerinde durmak. tabi ki bir direniş ile karşılaşacaksınız yukarıda da belirttiğim gibi... ancak yerel ligde daha fazla yabancıdan faydalanmak istiyorsanız bunu yapmak zorundasınız.

ya da yerli bek kullanacak ve 4'lü bloğu yerinden çok oynatmadan ön taraftaki altıgeni hareket ettireceksiniz. marcao'yu sol bek gibi düşünmek bu noktada size yardımcı olabilir. kaymalar sonunda 2-3-5'e evrilebilirsiniz.

ben şener'in mecburiyetten bile olsa kullanılacağını düşünüyorum. çünkü marcao'yu sol beke atabilirsin.

tabi bunların hiç birine bulaşmadan.

4-1-4-1 seçeneğini kullanıp feghouli, babel, belhanda 3'lüsünden ikisini tribüne gönderebilir, mariano ve yuto ile oynayabilirsiniz... ancak bek performanslarından şikayetçi olan, değiştirmek isteyen ama hem zaman hem ffp olarak bu imkanları bulamayan bir takımda beksiz bir oyunun yabancı kontenjanını da rahatlatacağını düşünürsek, bench'teki oyuncu sayısının da önemli olduğu bir ligde 3'lü savunma daha mantık olur gibi...

yazar notu :

ben olsam takımın başında (tabi terim varken haşa) 4-4-2 oynamayı tercih ederim bu sezon.
oyun geçişleri daha kolay, savunma olarak da daha sağlam durmayı tercih ederim, şampiyonlar ligine bu kadar az kalmışken. 4-4-2 oynaması ve geliştirilmesi daha kolay bir diziliş. bu yüzden en kısa vadede bana yarar sağlayacak düzenin bu olduğunu düşünüyorum.

bunu yaparken şener'i beke koymaktan çekinmem. nihayetinde tek yönlü bir beklentim var ondan. savunma yapması yeterli. kısıtlı bir hücum beklentim olacak. onu kadroya katınca bench için 2 yabancı hakkım doğuyor. pres yapabilen belhanda'yı kanatta kullanmayı istememe ile aynı anlama geliyor aslında.

https://gss.gs/35M.jpeg

altıgen 4-4-2'de onu sol kanatta kullanıp, sağ kanatta lemina ile devam edebilirim.
forvette babel'i değil andone'yi kullanmak pres oyunu için iyi bir tercih olur. feghouli ve babel ikilisinin kenardan vereceği katkı da benim işimi kolaylaştırır. dilediğim an 4-1-4-1'e geçiş yapabilirim ya da şener değişikliği ile 3-1-4-2'ye.. .
 
Belhanda'yı direk sol kanat Babel'i direk forvet yapmaktan ziyade
Feghouli-------Belhanda
----------Babel----------
----------
Falcao----------

Hücum dörtlüsü ile oynayabiliriz bence, Babel SF rolünde Belhanda ve Feghouli de sağ/sol ofansif orta saha rolünde oynar merkezden atak etmeye bakarız. Zamanında buna benzer bir dizilişi Hamzaoğlu Burak ve Umut ile kullanmıştı gayet de iş görmüştü bu ikili ileride şimdi Babel ve Falcao ile neden yapamayalım ki bunu ?

Çünkü eskisi gibi elimizde kanatlardan rakibi çürütecek Bruma-Rodrigues veya Onyekuru yok elimizdeki beklere güvenip de kesinlikle kanatlardan hücum planı kurmam
Kanatlardan verim alamayınca oyun tıkanıyor otomatikman bunu oynarız problem yok ama zımba gibi hücum gücü yüksek iki genç bek lazım defansif katkıları ortalama olsa yeterli vasatın üstüne bile tavım defoları Avrupa hariç göze batmaz çünkü böyle bir sistemde.
 
Kanatlardan verim alamayınca oyun tıkanıyor otomatikman bunu oynarız problem yok ama zımba gibi hücum gücü yüksek iki genç bek lazım defansif katkıları ortalama olsa yeterli vasatın üstüne bile tavım defoları Avrupa hariç göze batmaz çünkü böyle bir sistemde.
İşte Nagatomo ve Mariano yerine keşke Dalbert/Mojito veya Mæhle/Aurier gibi hücumda elimizi rahatlatan bekler olsaydı çok rahatlardık hücum konusunda ama beklerimizden geçen 2 seneye göre aldığımız hücum katkısını kesinlikle bu sene alamıyoruz
 
Falcao, Andone ve Lemina ile takımın çehresi değişir. Rahat olun.
Ayrıca Nzonzi (ve Seri) takıma daha da alışacak ve adapte olacak.
Bence asıl değişiklik devre arasında olacak, devre arasında 2 bekimizi de değiştirmemiz gerekiyor. Şöyle yüksek tempoyla oynayan hücumda çalışkan 2 tane bek katabilirsek bu takıma gerçekten çoğu problemimiz ortadan kalkacak ...
 
Sözlükteki analizlere birçoğumuz gibi imzamı atarım.basit bir futbol izleyicisi dahi 4-1-4-1 sisteminin bu beklerle büyük alan zaafiyetine ve hücum kısırlığına neden olduğunu görüyor.umarım hocam kafasındakini oldurmadan ziyade elindekiyle olana kafa yorma aşamasına geçer.(kabul edelim yaş ilerledikçe inat oranı yükseldi ki normaldir)
 
Bence yedeklerini daha hesaba katmadan 4 tane yabancı oyuncunun bulunduğu orta saha mevkisi varken 4-4-2 çok uzun süre mümkün görünmüyor. Ayrıca 4-4-2'nin gerektirdiği orta saha özellikli, işin savunma tarafına ve oyun kurulumuna dahil edebileceğimiz kanatlara da sahip değiliz. 4-4-2 veya 3-5-2 çıktığımız herhangi bir maçta Mariano-Feghouli kanadından rakipler hacamat eder bizi. 4-4-2'nin Türkiye'de tek uygulanışının hücum ağırlıklı kaos futbolu olduğunu düşünüyorum. Aynı savunmayı garanti altına almak için İtalya'da antrenörlerin 3 ayağı top yapan stoperle oynadığı 3'lünün, Türkiye'de hücuma fazladan 2 adam atmak için kullanıldığı gibi. Maalesef hiçbir zaman ''organize'' savunma takımlarına sahip olabilecek taktik donanımda antrenörlere sahip olamadığımız için oyunun bütün sistemleri de bize hücumdaki verimi arttırmak için inşa edilmiş gibi gözüküyor. Halbuki Simeone gibi doğru adamlarla, doğru saha yerleşimiyle kullanıldığında tecrübeyle sabit olağanüstü savunma takımları da ortaya çıkabiliyor.

Hocanın son yarım bıraktığı fecaat Avrupa macerasından sonra çift santrafordan imtina etmesini takdirle karşılıyorum. Bence de Fatih Terim'in imzası haline gelen ama son yıllarda hükümsüz durumuna geçen kaos futbolundan çıkıp daha Avrupai, homojen, derli toplu oyuna ihtiyacımız vardı. Bu anlamda özenle de güzel bir kadro kurdu. Eğer pas oyununu oturtup tüm takım halinde savunma ve hücumu takım halinde yapabilecek bir taktik disiplinde oynarsak bu takım yurtiçinde bileği çok zor bükülür bir hale geçer. Tabii ki bu keskinlik dünden bugüne olacak iş değil ama takımdaki taktiksel yerleşimi ve gelişimi görmek için yarınki Kasımpaşa maçı dahil bizim için iyi bir ön gösteri olacak. Ben hocanın 2 yılında bu koyduğu yeni hedefte hiçbir kaydadeğer başarısını görmedim ama 4. döneminde ilk defa kaydadeğer bir 9 numara ve oldukça iyi orta saha rotasyonu yakaladığını düşünürsek bu inancı tazelemek adına yeni bir şansı hak ettiğini de yadsıyamayız. İnşallah yanılan bizmişizdir de hoca yine Türk futbolunda öncülük yaparak uygulamaya çalıştığı bu modern oyun planını 2000'deki zirvesi gibi arşa çıkarır ve her platformda Galatasaray'la göğsümüzü kabartmaya devam eder. Benim hala umudum var.
 
yok city şunu oynuyor yok nagelsman bunu deniyor filan

bunları avrupa ligleri başlığında konuşalım

zira onların oynadıkları oyunu, yapmaya çalıştıklarını bırak yapmayı tvden izlediğinde bile anlayacak hoca yok trde
 
Yalnız öyle oyuncu kadrosuna sahibiz ki bu oyuncu kadrosunu sahada koordine etmek bir o kadar büyük olay olacak. Bir kere saf kanat oyuncumuz yok. Oyun kuran kanat diyebileceğimiz oyuncu tipine (Feghouli'nin milli takımında 10 numara oynaması) ya da yardımcı forvet diyebileceğimiz (Babel'in milli takımında gezgin oynaması gibi) oyuncu tipleri mevcut takımda. Saf kanat oynayabilecek oyuncu göremiyorum. (Emre mor da içeri katetmeyi sever, kanadı pek kullanmaz)

Bu oyuncu kadrosunda beklerin full bek oynamasını bekleriz. Ancak Mariano ve Nagatomo'ya sezon boyu bir kanadı emanet edecek güveni duyamıyoruz. Şener ve Emre Taşdemir, Ömer Bayram'ın sezon içindeki performansı mühim olacak.

Babel, Andone, Falcao, Adem ileri hat oyuncuları. Kanat oynatsan da buna yönelik bir hedef dahilinde oynarlar (Babel'e adam kovala, sol kanatta süratinle tehlike yarat diyemeyiz herhalde.)

Bu oyuncu grubuyla akla oyunu hücum hattında oynamak gelir. Oyunu mümkün olduğunca ileri hatta yıkıp bireysel performanslara bakmak.

Sezon boyunca oyun kalitesini bek oyuncularının performansı belirleyecek. Takım pas yapıcak, oyun kurucu oyuncular ağırlıklı oynamaya çalışacak. Bek oyuncularının performansı oyunu açmada ve rahatlatmada çok belirleyici olacak. Mariano ve Nagatomo'ya bireysel kalite anlamında güvensem de istikrar konusunda şüphelerim var (hem maç içinde hem de sezon boyunca)
 
Ben bu oyuncu kadrosuyla şöyle bir diziliş kurdum ve başarılı oldum (pc oyununda olsa da yine gerçeğe yönelik emareler veriyor)

Diziliş: 2-1-5-2

-------------------Muslera-------------------
--------Luyindama---------Marcao----------
--------------------N'zonzi--------------------
Mariano---Soso---Lemina----Belhanda---Japon
-----------------Falcao-----Babel------------------
 
Tudor olsaydı anlar mıydı dersin? Ya da Mancini, Prandelli, Rijkaard, Del Bosque vs vs?

Tudor yeni nesil İtalyan antrenörlerinin en eski kafalı versiyonu olabilir. Gattuso gibi oyuncu karakteri olarak nato kafa adam bile vasat kadrolu Milan'a su gibi top oynattı çalıştığı sürede. Biz dünyada milyon tane santrafor varken gidip Kasımpaşa'nın 9 numarasını aldığımız gibi o kadar yabancı antrenör varken Karabük'ün yarım sezonluk teknik direktörünü getirdik.
 
Yok Mariano ve Nagatom

... 442 için yetersiz
... 352 için yetersiz
... Ehh 4141 için de yetersiz

Bu ne aMonacom.
Yakında iki bek satıp, iki tane hızlı ve dinamik bek alınsın.
 
Birşeyi Kaçırmayın bu ara.

Modern futbolda tekniği iyi olan ve pas oyununda etkili Santraforlar şart.

Nihayet Falcao ile böyle bir Adam geldi.
Orta saha yı da rahatlar.

Diagne ye top gelince ya oyunu yavaşlatıyor yahut kaybediyor.
 
Ben bu oyuncu kadrosuyla şöyle bir diziliş kurdum ve başarılı oldum (pc oyununda olsa da yine gerçeğe yönelik emareler veriyor)

Diziliş: 2-1-5-2

-------------------Muslera-------------------
--------Luyindama---------Marcao----------
--------------------N'zonzi--------------------
Mariano---Soso---Lemina----Belhanda---Japon
-----------------Falcao-----Babel------------------
Heis, PC yı kapatt gerçek hayata dön.

Önlerine Kanat olsa dahi yavaş ve yetersiz kalan Beklerim var ise, 3-5-X tarzı formasyon intihar olur.

Orda (genç) Carlos, Cafu tarzı bekler lazım!
 
Üst Alt