Interstellar (2014) - Christopher Nolan - Sayfa 5 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Interstellar (2014) - Christopher Nolan


Imkaniniz varsa imax izleyin derim.. keske 3d film olsaymis uzaya cikardik bi iki saat.. o kadar gercekci
filmin 2. yarisi ilk yarisina oranla kat be kat guzeldi.. dumur oldugumuz anlar da bu yarida var zaten. Gorsel, muzikler cok iyiydi.. 8+ civari bir puanla imdb 250de rahat yer alir ama 9lardan duser diye tahmin ediyorum.
Filme basladigimda hay anasini bu da mi dunyanin sonu senaryosu dedim ama klasik yeni dunya arayislarindan daha farkliydi. Gidin, izleyin pisman olmazsiniz
Bide son sahneye bakilirsa ucu acik bitti, devam filmi gelebilir mi acaba?
 
Son düzenleme:
İzlemeyenler için uzun uzadıya yazmamak gerekir.

Filmi beğendim bir çok yönden ama Hans Zimmer'a ayrı bir parantez açmak gerekiyor filmi müthiş yaptı adam resmen.
 
Bir inception, prestij veya dark knight tadında değildi...

Bence imdb puanı gereksiz şişirilmiş zamanla 8 filan olur diyorum
 
Kısa bir özet alalım Hırvat andiç bey

Evet, cevaplayalım.

Filmin en az bilimsel yönü kadar baba-kız etrafında dolaşan o iç yakıcı dramatik yönlerinin de ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hiçbir filmde görmediğimiz şeyler oldu. Bilim-kurgu tarafı zaten öncülerinde -özellikle Contact ve A Space Odyssey gibi filmlerde- gayet üzerinde durulmuş idi. Tek farkı belki diğerlerinden daha derine inilmiş olması ve çeşitlendirilmesi olabilir. Özellikle relativite, space-time, wormholes ve buna benzer astro-fiziğin ilgi alanlarının bir kısmından bir demet sunması bu çeşitliliğe birer örnek olarak sunulabilir. Ben bunların belgesel yönünün kurgu yönüyle iyi kotarıldığını ve harmanlandığını düşünüyorum. O yüzden iyi bir film olduğunu düşünüyorum. Belki Gravity kadar da görselliğe önem verilebilirdi ama o noktada biraz eksik kaldığını düşünüyorum.

Duygusal yönü ise gerçekten oldukça iç yakıcı buluyorum. O kadar kızına düşkün olan bir adamın filmin sonunda kızının yaşlanıp ölüm döşeğindeki halini görmesi falan beni bayağı etkilemişti. Ama yine de o sahneyi biraz daha duygusallıkla donatabilirdi.
 
Kim olduğunu bilmiyorum ama bu kadar kişi övdüğüne göre bildikleri bir şey vardır diyerek nolan varsa ben de izlerim diyorum.
 
Dun aksam IMAX de izledim, film hosuma gitti. Yeterince heyecan var, film i izlerken baya dusunmeye basliyorsun acaba gercekte nasil olur falan diye.
Ama filmin sonuna dogru tam olarak cozemedigim birsey oldu, bazi teoriler var aklimda ama filmde tam olarak anlatilmadi. O yuzden o bolum biraz sacma/fantazi gibi geldi bana ama neyse.
 
Film cok hoshuma gitti valla. 5 boyut, o gezegendeki 1 saatin dunyadaki 7 sene olmasi fln cok ilgincime gitti sonra biraz arastirdim national geographic'de cok guzel belgesel var bu konu icin.
 
Henüz geldim sinemadan, biraz daha toparlayarak yazmak daha mantıklı olabilirdi, zira sinemadan çıkışta herşey karışmış vaziyette geldi bana. Yine de ilk intibada yorumum 2 kısımda şöyle olabilir :

Artılar :

Öncelikle filmdeki hayal gücüne hayran olmamak mümkün değil...Zaman-mekan-boyut kavramlarını ele alış mükemmele yakın. Müzikler şahane,özellikle uzay sahnelerinde bir dansı andırıyor hareketler.Uzaydaki sessizlik ve yalnızlaşma vurgusu güzel..Ayrıntılar iyi düşünülmüş...Görüntüler çok hoş...Film özgün haliyle oldukça vizyonist bir yer edinecek sinemada kendine. Contact benzeri diyebiliriz (ama açıkçası Contact bana daha sosyolojik anlatımlı geliyor,daha sorgulayıcı,daha ironik ve vurucu)...Uzay sahneleri yönünden gerçekten hakkını vermiştir,ben hakikaten bugüne kadar bu kadar etkili,değişik uzay konumlandırmasını ve çeşitlendirmesini görmemiştim hiçbir filmde.Uzaya meraklı olduğumdan,sahneler beni büyüledi,içimden keşke 3D olsaymış dedim...


Eksiler :

Film aslında başında kendini biraz ele veriyor...Yalnız buradan öte kavramlara biraz hakim olmak gerek. Yalınlık düzeyinde sıkıntı var, o yüzden bazen kopmalar olabiliyor denilebilir; zira uzun bir film ve ilk 1 saati ağır. Mesela bu filmi izlemeden önce Cosmos izlense daha iyi sindirilebilir kanımca.Yine dram yönüne oturtulması ve sevgi-karadelik çatışması teması zorlama olmuş.Uzaydaki olşumlara duygusal söz geçirme çabaları inandırıcılık yönünden bir eksi... Sanki bu noktada daha idealist bir tavır takınılsa,daha sosyolik bir temaya oturtulsa daha iyi olacakmış. Yine Amerikan bayrağı klişesi,böyle makro bakış açısı gerektiren "uzay" temalı filme yakışmamış.Artık bunların aşılması gerek.



Sonuç : Hakikaten kavramları da bildikten sonra daha da güzel gelebilecek,müzikleri ve uzay sahneleri ile gidilebilecek bir film.Belgeselvari bir havası da var... Yine de imdb puanına aldanılmamalı ki düşecektir elbet...Bir şahaser beklemeyin konu yönünden ama iyi üstü bir film...
 
Son düzenleme:
bu filme para vereceğinize national geographic kanalında kozmos belgeselini izleyin daha iyi.en azından kozmos belgeseli daha gerçekçi!!!
 
Cosmos bence de kesinlikle izlenmeli. Contact ile karşılaştırılacaksa kesinlikle Contact anlatım yönünden daha büyüleyici,doyurucu ve sorgulayıcı. Imdb puanına aldanmayın, Contact, Titanic ağlaklığına kurban gitmişti o sene. Bana göre sosyolojik anlatımıyla,din-bilim çatışmasıyla en iyi uzay temalı filmdir o.

Yalnız buradaki uzay sahneleri ve müzikler şahane kullanılmış. Bazen ona dalıyorsunuz ve bitmesini istemiyorsunuz...Uzayın derinliği,çeşitlendirilmesi,zaman-mekan-boyut kavramlarının ele alınışı yönünden güzel; anlatım yönünden onun kadar etkili değil. Sanki belgesel havası daha ağır basıyor baba-kız arasındaki ilişkiyi çıkardığımızda. O yüzden oturtulan tema idealist değil o kadar.Yine de gidilmeyecek bir film değil kanaatindeyim.
 
Aga biri belgesel biri kurgu film. O nasil kiyas? Belgesel adi ustunde gercegi anlatiyor, oburu kafadan yaziliyor.

Her ikisini de izleyelim bence ;)
 
Dünya'yı Amerika gibi varsayan klasik Amerikan Bayrağı sahneleri beni de çok irrite etti. Bilmiyorum belki ben bu konuda fazla takıntı yapıyorum ama gerçekten çok rahatsız edici geliyor bana.

Bunun dışında daha 7-8 yaşında ansiklopedilerden, bilim dergilerinden ''Uzay'' ile ilgili yazılar okumayı seven biri olarak gitmemek zaten olmazdı benim için.

Filmin ilk 45-50 dakikası Ayberk Abi'nin de dediği gibi konuyu bağlamak için biraz fazla uzatılmış. Bilimsel açıdan ise herhangi bir mantık hatası yok gibi duruyor, bu konuda 1-2 eleştiri görmüştüm ama içerik bu açıdan gayet akla uygun ve tatmin edici geldi.

Sinema izlemekten zevk alan, ancak bu konu da çok detaylı analiz yapabilecek derinlikte olmayan biri olarak söylemek istediklerim bu kadar benimde. :)
 
Üst Alt