Türk Savunma Sanayi Genel Başlığı - Sayfa 13 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Türk Savunma Sanayi Genel Başlığı


güzel olmuşta o altındaki cıkıntı radar izi yapar bu ucak hayalet ucak olacak kim tasarlamış onu başka yere koyamadınız mı
Reis mujdelemis bir sorun olmaz o vakit

 
Anka 3 yapısı gereği dengesi zor bir uçak, mühendislerimizin emeğine sağlık. Kuyruksuz yapı formu ile görünmezliği oldukça yüksek olacaktır. Ancak kullanılan motor Ukrayna yapımı, seri üretim faslı için elimizde ne kadar motor var yahut tedariki mümkün olacak mıdır, soru işareti. Aynı durum Kızılelma için de geçerlidir. Muhtemelen TEİ TF-6000 moturumuz seri imalata geçesiye kadar bu kuşlarımız çok sınırlı sayıda üretim veyahut prototip halleriyle kalacaklar.
 
Bloomberg kaynaklı bir haber idi yanılmıyor isem, MMU için ilk parti üretiminde kullanılmak üzere F110-GE129 motorunun üretimini TEİ tesislerinde gerçekleştirmek için görüşmeler yapılıyor imiş, şu durumda izin çıkar mı meçhul gibi. Eğer ilk parti üretimi için GE motorlarını kullanamaz isek MMU, yerli motorun tam manası ile seri üretime geçmesini beklemek durumunda kalır ki bu Hv.K.K. için pek olumlu olmaz. Keza bekleyen F16V alımı ile modernizasyon görüşmeleri de mevcut. Bölgemizde caydırıcılığımızın devamı için Hv.K.K güçlenmeli, nasıl olacak bilmiyorum ama bir yol bulunması zaruri.
 
Savunma sanayisindeki gelismeler gerçekten ülkenin bekası açısından çok güzel ve ümit verici bende haberleri takip etmeye çalışıyorum lakin ne yaparsak yapalım en önemli konuda yani motor konusunda yabancılara mahkumuz yani herseyi kusursuz yapsak bile motoru kendimiz uretemezsek ihracat konusu bile zor olabiliyor haliyle ,motor konusunda da çalışmalar var ama net bireyler yok maalesef özellikle savunma sanayi için motor 1.onemli konu bizse o konuda dışa bagimliyiz
 
Forumlarda okudugum anlasildigi ama ihracat izni vermiyorlarmış. Orta yolda bulusulur gibi
Umarım, ben hala şüpheyle yaklaşıyorum çünkü ABD ile çok fazla anlaşmazlık var; TEİ/GE ortaklığı ile izin alabilir isek çok iyi olacak, en azından MMU Blok 10 için motor konusunda soru işaretleri giderilmiş olur. ABD ile anlaşılır ise yaklaşık 20/30 civarı uçağın F110-GE129 ile üretileceğini düşünüyorum, eğer yerli motor projesi sarkar ise bu sayının artması muhtemel. MMU ek olarak F16 yahut EF alımının da gerçekleşmesi elzem, ama iki uçak için de örtülü bir şekilde ret yiyoruz. Bakalım, nasıl olacak süreç.
 
Umarım, ben hala şüpheyle yaklaşıyorum çünkü ABD ile çok fazla anlaşmazlık var; TEİ/GE ortaklığı ile izin alabilir isek çok iyi olacak, en azından MMU Blok 10 için motor konusunda soru işaretleri giderilmiş olur. ABD ile anlaşılır ise yaklaşık 20/30 civarı uçağın F110-GE129 ile üretileceğini düşünüyorum, eğer yerli motor projesi sarkar ise bu sayının artması muhtemel. MMU ek olarak F16 yahut EF alımının da gerçekleşmesi elzem, ama iki uçak için de örtülü bir şekilde ret yiyoruz. Bakalım, nasıl olacak süreç.
Ben de kabul ederim. Ihracattan once bizim envanteri doldurmamiz lazim
 
Donanmamız ile ilgili güncel gelişmelerin konuşulduğu güzel bir program olmuş. İlgilenenler için tavsiye ederim. :hat: I-Class Frigate 9-12 gemilerin üretiminin kararlaştırılması ve Uçak gemisinin dizayn aşamasında olması başlıca ana konular.

 
Son düzenleme:
I-Class frigate gerçekten iyi bir gemi oldu. Gerek tonaj, gerek ise yükleri ile Doğu Akdeniz için biçilmiş kaftan. Mühendislerimizi kutlarım. :hat:
 
@Ata B. Oğuz

Israile bire bir savassak kim yenir?

nukleer silah yasak geri kalani full serbest
Bölgemiz için genel olarak yorum yapacak olur isem, TSK ile uzun süreli savaş koşullarında galip gelebilecek başka bir ordu yok ahbert. Donanma ve Kara kuvvetlerinde bariz üstünlüğümüz var. Hava gücü ise F-35, F-15, F-16 kullanımı ile İsrail lehine ama tek başına savaş kazandırabilecek etmen değiller, Yani İsrail bizim çapımızda bir ordu yapılanmasına sahip değil zaten, onların yapısı farklı.

Detaylı ve aslında uzun soluklu bir konu, yani nüfus, harbe hazırlık, lojistik ve elbette uluslararası destek, savaş seyrine direkt etki eden unsurlar. Sadece askeri bağlamda kalır isek bizim üstünlüğümüz var diyebilirim özetle. Ancak belirtmek gerekir ki İsrail teknoloji olarak hiç geri değil, hatta vakti zamanında pek çok modernizasyonu gerçekleştirdiler ordumuz için; M60 tankları olsun, F4 uçakları olsun modernizasyonları İsrail ile birlikte yapılmış idi.

Savaş noktasında benimsediğim görüş olan, aynı zamanda anlamlı bir söz ile noktalamak isterim yazımı;

"Mutlaka şu ve bu sebepler için, milleti savaşa sürüklemek taraftan değilim. Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Gerçek kanaatim şudur: Milleti savaşa götürünce vicdanımda azap duymamalıyım, öldüreceğiz diyenlere karşı, ölmeyeceğiz diye savaşa girebiliriz. Lakin millet hayatı tehlikeye maruz kalmıyorsa savaş cinayettir".

-Mustafa Kemal ATATÜRK
 
Son düzenleme:
@Ata B. Oğuz

Israile bire bir savassak kim yenir?

nukleer silah yasak geri kalani full serbest
Hakan'ım bana sormamışsın ama kendimce şunu söyleyebilirim, tabii sadece orada burada gördüklerim duyduklarım üzerinden, kara savaşında hiç şansları yok. Mekanize piyadeleri, tankları bizden üstün de olsa, çok kalabalık da olsa İsrail savaşmayı değil öldürmeyi biliyor. Gazze'ye ezer geçeriz diye tanklarla girdiler, hareket imkanı yok, birbirine yakın duran bir sürü zırhlı alet. Keklik gibi avlandılar. Kaç bin tane kayıp verdiler bilmiyorum. Sadece bizim için demiyorum biraz ciddi bir ülke karşısında şansları yok. Ama işte hava gücü devreye girdiği zaman işler değişiyor. Orada İsrail hem sayı hem teknoloji olarak bize kıyasla ne kadar bilmiyorum ama üstün görünüyor.

Tabii tamamen farazi konuşuyoruz, Allah bu ülkeye de etrafımıza da savaş göstermesin ama uzun soluklu bir savaşta, arkasında ABD bile olmasına rağmen İsrail'in bize karşı şansı olmazdı. En başta toprak büyüklüğü çok büyük bir etken, Türkiye'de alan genişliği olması sebebiyle farklı yerlerden farklı askeri etkiler yaratabilirsin (farklı üslerden uçaklar uçurursun, farklı üslerden deniz güçlerini devreye sokarsın ki Kıbrıs zaten Doğu Akdeniz'de başlı başına bir uçak gemisi gibi vs), İsrail yüzölçüm olarak bir şehir kadar, o şansı yok. Ama daha gerçekçi konuşursak iş zaten hiçbir zaman işgal noktasına gelemez. Taraflar birbirinin uçaklarını indirir, gemilerini batırır, belki birkaç üs bombalanır karşılıklı o kadar. Fazlası olmazdı.
 
Üst Alt